PKK, Ezidi Miri’nin yaptığı toplantıya katılan Ezidileri hain ilan etti

PKK, Ezidi Miri’nin yaptığı toplantıya katılan Ezidileri hain ilan etti

PKK Ezidiler arasındaki bazı sosyal ayrışmaları kışkırtmak ve Ezidileri kendi dini merkezlerinden uzaklaştırmak için çalışmalarına devam ediyor. En son olarak Dünya Ezidilerinin Miri Mir Hazım Tahsin Beg’in yaptığı toplantıya katılan Ezidi aşiret liderlerini hain etti.

Dünya Ezidilerinin Miri Hazım Tahsin Beg geçtiğimiz ağustos ayında Ezidilerin dini merkezi Laleş’te önemli bir toplantı düzenledi. Toplantıya Şengal’deki Ezidi aşiret liderleri, tanınmış şahsiyetler, din adamları ve aydınlar katıldı. Toplantı Ezidilerin durumu ve gelecek için yapılması gerekenler tartışıldı. Toplantının en önemli konusu ise Ezidi birliği ve Şengal’in geleceği konusuydu. PKK toplantıya Şengal’den katılan tüm şahsiyetleri hain ilan etti. Şengal’deki kendi kitlesi içinde toplantının Ezidileri satış toplantısı olduğunu yönünde propaganda yapıyor.

27 Ağustos günü Ezidi Aydınlanması Yüksek Konseyi üyelerinin de katıldığı toplantıda Şengal’e dönüş ve Şengal anlaşmasının uygulanma zorunluğu önemli bir gündem olarak tartışıldı.

Mir Hazım Tahsin toplantı da şöyle konuştu: “ IŞİD teröristlerinin Şengal saldırısından sonra tüm dünyaya sesimizi duyurmak için birlik olmaya ihtiyacımız var. Birbirimizi sevmeye, ortaklaşmaya ihtiyacımız var çünkü düşmanlarımız çok ve biz tarihe bakarak şunu görüyoruz düşmanlarımız her zaman bizi kırmak için parçalamaya çalıştılar, düzenimizi bozmak için uğraştılar.

Mir Hazım Tahsin Beg konuşmasında Kürdistan Hükümeti ve Bağdat’a taleplerini daha iyi iletme ve Kürdistan Hükümeti ile koordineli hareket etme gerekliğine de vurgu yaptı.  Ayrıca “sizler dini ve aşiret liderleri olarak halkınızın haklarını talep edin ve bunları talep ederken, en çok da birlik olmadan haklarınızı elde demeyeceğinizi unutmayın” dedi.

Hazim Beg konuşmasında ayrıca “Ben Şengal’i ziyaret edecem, önümüzdeki süreçte Bağdat’ta hükümet kurulursa orayı da ziyaret edeceğim. Şengal’deki ve kamplardaki halkın dönüşü için gerekenleri açık açık dile getireceğim” dedi.

Ayrıca Mir Tahsin Beg Kürdistan Bölge Başkanı Neçirvan Barzani’nin “Ezidiler Kürdistan’ın bir parçasıdır, kimse Ezidileri Kürdistan’dan koparamaz” sözlerine vurgu yaparak aynı çizgide olduklarını vurguladı.

Toplantıda daha önce Şengal’de PKK ile hareket eden bazı kabile ve aşiret sözcüleri de konuşarak “Haşdi Şabi ve PKK’nin Şengal anlaşmasını engellediğini, çözümün Şengal anlaşmasında olduğunu” belirtti. Ayrıca bu şahsiyetler bu kesimin varlığı nedeni ile Ezidilerin Şengal’e dönemediğini de belirtti.

Toplantı PKK’de büyük rahatsızlığa yol açtı. Çünkü PKK Ezidiler içindeki Şengal-Laleş, kast sistemi vb bazı sorunları derinleştirerek kendine Şengal’deki yoksul Ezidilerden bir parça koparmak istiyor. Ezidilerin bir araya gelişi ve Ezidi Mir’i etrafında toplanması bu nedenle PKK’de büyük rahatsızlık uyandırdı. PKK’nin Şengal’deki aileler içinde “O toplantıya gidenler para için gitti, onlar Ezidiliği satmışlar, onlar haindir” biçiminde propaganda yaptığı öğrenildi.

Diğer Haberler