İran medyası: Türkiye Suriyeli muhalif güçlere Türkiye’den ayrılma talimatı verdi

İran medyası: Türkiye Suriyeli muhalif güçlere Türkiye'den ayrılma talimatı verdi

İran medyası, Ankara’nın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) Türkiye’den ayrılma çağrısı yaptığı, bu yönde talimat verdiği iddiasında bulundu.

İran’ın yarı resmi haber ajansı Tasnim, aktardığı özel haberinde, Ankara’nın Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) Türkiye’den ayrılma çağrısı yaptığını belirtti.

Birkaç kaynağa dayandırılan haberde, Şam’la ilişkilerini gözden geçiren Türkiye’den bir yetkilinin geçen hafta SMDK Başkanı Salim Muslat’la toplantı yaptığı ve muhalif grupların Türkiye’den ayrılması talimatını aktardığı kaydedildi.

Türk yetkilinin görüşmede “Ankara’nın Şam’la ilişkileri yeniden tesis etmeye kararlı olduğunu ve Suriyeli muhaliflerin bu gerçeği kabul etmesi gerektiğini” söylediği belirtildi.

Haberde aktarılana göre, Ankara Suriyeli muhalif örgütün Türkiye’deki tüm siyasi ve medya faaliyetlerine son vererek yeni bir ülkeye gitmesini istediğini aktardı.

İran medyası, SMDK lideri Muslat’ın da Türkiye’den gitme talebini kabul ettiğini ve Suudi Arabistan’a gitmeyi teklif ettiğini belirtti.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdulrahman Mustafa’nın ise Ürdün’e gitmeyi önerdiği kaydedildi.

Habere göre Suriye muhalefetine yakın medya kuruluşları da son dönemde Türkiye’yi sert eleştiren haberler yapmaya başladı.

Suriyeli muhaliflerin Ankara’daki ofisi de Mart 2022’de kapatılmıştı,  bu kararın ‘ekonomik gerekçelerle alındığı’ bildirilmişti.

SDMK ise 26 Ağustos günü  Siyasi Kurul toplantısı yapmış toplantının sonuçları muhalif medyada verilmişti. Buna göre SDMK Başkanı Salim Muslat’ın Mevlut Çavuşoğlu ile yaptığı görüşme hakkında bilgi vermişti. Muslat’ın SDMK kurulana yaptığı bilgilendirmeye ilişkin şu ibare yer almıştı:  “El-Muslat, konuşmasında, Çavuşoğlu’nun Suriye’ye ilişkin 2254 sayılı BMGK kararı ve diğer uluslararası kararlar çerçevesindeki siyasi çözüm sürecine olan desteğini yinelediğini üyelere aktardı.”

Önümüzdeki günlerde konuya ilişkin daha fazla ayrıntılının ortaya çıkması bekleniyor.

Diğer Haberler