Kızıl Kürdistan için yine belirsiz bir süreç: Azerbaycan Laçin’e ordu birliklerini yerleştirdi

Kızıl Kürdistan için yine belirsiz bir süreç: Azerbaycan Laçin’e ordu birliklerini yerleştirdi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Laçin şehri ile Zabuh ve Sus köylerinin Azerbaycan’ın kontrolüne geçtiğini duyurdu. Kürtlerin kadim toprağı Kızıl Kürdistan Ermenistan ve Azerbaycan arasında yıllardır ganimet olarak paylaşılıyor.  Bu kez yine Kürtlerin ülkesi Ermenistan ve Azerbaycan arasında el değiştirdi.

Aliyev: Yaşasın Laçin

Aliyev, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bugün 26 Ağustos’ta biz Azerbaycanlılar, Laçin şehrine döndük. Azerbaycan Ordusu Laçin şehrinde konuşlandırıldı. Zabuh ve Sus köyleri kontrol altına alındı. Bu vesileyle tüm Laçinlıları ve Azerbaycan halkını tebrik ediyorum. Yaşasın Laçi! Yaşasın Azerbaycan!” dedi.

  1. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiri gereği, geçici olarak Rus unsurların kontrolüne verilen, Laçin şehri ile Zabuh ile Sus köylerinin yer aldığı “Laçin koridoru” diye bilinen güzergahı hem Rus birlikleri hem de Ermeni nüfus terk etti. Bölge, Bakü yönetiminin kontrolüne geçti.

10 Kasım 2020 bildirisine göre, Azerbaycan 3 yıl içinde Karabağ’daki Ermeni nüfusun Ermenistan’a gidiş gelişlerinde kullanacağı ve Laçin şehrinin dışından geçen yeni yol inşa edecekti. Azerbaycan, 32 kilometrelik bu yolu planlanandan erken tamamladı. Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, Ermenistan’a gidiş gelişler için yeni yolu kullanacak. Yeni yolun güvenliğini Rus unsurlar sağlayacak.

Kızıl Kürdistan’ın kaderi ne olacak

Kızıl Kürdistan, aynı zamanda bugün Rusya’nın arabuluculuğuyla Ermenistan ile Azerbaycan arasında anlaşma konusu olan, Kürtlerin adının anılmadığı Azeriler ve Ermenilerin “Bölge benimdir” diye savaştıkları kadim bir Kürt coğrafyasıdır.

28 yıl boyunda Ermeniler ile Azerilerin arasında krize sebep olmakla birlikte iki ülke arasından ganimet olarak paylaşılan Kızıl Kürdistan’ın merkezleri ise; Laçin, Kelbecer, Zengilan, Kubatlı ve Cebrail şehirleridir.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’ı Azerbaycan’dan almasıyla Kafkasya Kürdistan Özgürlük Hareketi, 1992 yılında Kızıl Kürdistan’ın kuruluşunu ilan ederek başkenti Laçin şehri olarak belirledi. Ancak Ermenistan’ın Kürleri göçe zorlamasıyla aynı yıl Kızıl Kürdistan yönetimi dağıldı. Yönetimin başkanlığını geçtiğimiz yıl nisan ayında hayatını kaybeden Wekil Mustafayev üstlenmişti.

Ermenistan-Azerbaycan arasındaki 1991-94 yıllarında yaşanan savaşta yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetmişti, bunlarının çoğunun da Kürt olduğu biliniyor.

Diğer Haberler