PDK’li yetkili Aşiti Koçer PKK’nin Şengal’deki uygulamaları hakkında uyarılarda bulundu

PDK'li yetkili Aşiti Koçer PKK'nin Şengal'deki uygulamaları hakkında uyarılarda bulundu

 Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) Şengal 17’inci Örgütlenme Ofisi Yetkilisi Aştî Koçer yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Suriye’deki halkı hiç bir denetim olmadan Şengal’e geçmesine zemin sunduğunu, bu durumun endişe yarattığını, özellikle uyuşturucu madde geçirilmesinin büyük tehlike yarattığını belirtti.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Koçer şunları söyledi: “Şengal’de bulunan ve yasal olmayan partiler ile güçler büyük bir tehlike durumu yaratıyorlar. Şengalliler var olan kötü durumdan dolayı dönmeye çekiniyorlar. Biz gerçekleşen anlaşmanın Şengal’de uygulanması için çaba sarf ettik ama Haşdi Şabi grupları bunu engellemek için her türlü yola baş vuruyorlar. Hükümet Şengal’e dönebilirse Şengal’de huzur ve güven gelişir beraberinde normaleşme gelişir.”

Aştî Koçer sözlerini şöyle sürdürdü: “Şengal’e dönenlerde şu an büyük bir baskı altında yaşıyorlar. Özellikle çocuklarının kaçırılmasından ve silah altına alınmasından korkuyorlar. Biz mültecilerin evlerine dönmeleri için her türlü imkanı sağladık ama PKK ile Haşdi Şabi’den çekiniyorlar. Bu nedenle dönmeye korkuyorlar. Zaten bir süre önce dönenler tekrar geri mülteci olmayı tercih ederek döndüler. Bütün teşviklere rağmen halk dönmektense kamplarda kalmayı kendileri açısından daha güvenli buluyor.”

PKK’nin Şengal’deki örgütlenmesine yönelikte açıklama yapan Koçer şu ifadeleri kullandı: “PKK’deki yetkililer Şengal’de normalleşmeyi engellemek için Haşdi Şabi saflarında yer alıyorlar. PKK’nin en büyük destekçisi Haşdi Şabi’dir. PKK onların yardımlarıyla Irak topraklarına savaşçılarını geçiriyorlar.”

PKK’nin Kuzey Kürdistan’da yaşadığı yenilginin Kürdistan Bölgesi’ne saldırmasına temel etken olduğuna dikkat çeken Koçer: “PKK, Kuzey Kürdistan’da yenildi. Bu nedenle kendisini Süleymaniye ile Şengal halkının içine attı. Şu an Kuzey Kürdistanlı halk PKK’nin Kürtlük için bir şey yapmadığı kanaatine varmış durumdalar. PKK nasıl Kuzey Kürdistan’da yenildiyse Şengal’de de yenilmeye mahkumdur” dedi.

PKK’nin çocuk yaşta insanları kaçırarak silah altına alması durumunu da değerlendiren Aştî Koçer açıklamasının sonunda şu hususlara değindi: “PKK 18 yaşından küçük çocukları kullanıyor. Çünkü 18 yaşından büyük olanları artık kandıramıyor. Kuşkusuz PKK bu yaklaşımı nedeniyle bundan sonra çocukları da artık kandıramayacak.”

Diğer Haberler