PKK, neden ilk kez bir kadrosunun Rezan Cawid’in Rojava’da hayatını kaybettiğini açıkladı

PKK, neden ilk kez bir kadrosunun Rezan Cawid’in Rojava’da hayatını kaybettiğini açıkladı Yusuf Rebani, HPG, PKK; PJAK KODAR; Rojava, ABD; Rojhilat Doğru Kürdistan, Biryar Gabar

Bu gün Rojava Özerk Yönetimine bağlı Rojava Kürdistanı Cizîr Bölgesi Demokratik Özerk İdaresi İçişleri Komisyonu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin gerçekletirdiği son drone saldırısına yönelik bir açıklama yayımladı.

Açıklamada Türk devletinin drone saldırısında hayatını kaybedenlerin isimleri verildi. Bunlardan biri de PJAK yöneticisi Rezan Cawid kod adlı Yusuf Mahmud Rebani olduğu belirtildi. PKK ilk kez Rojava’da hayatını kaybeden üst düzey bir yöneticisinin ismi verdi. Bunun da Rezan Cawid’in PKK’de yaşadığı son dönem ile ilgili olduğu düşünülüyor.  Çünkü Rezan Cawid 2017 yılından bu yana PKK tarafından cezalandırılmış ve Doğu Kürdistan çalışmalarına katılması yasaklanmıştı.
Rezan Cawid kimdir?

Rezan Cawid 1979, Mahabad doğumlu ve 2003 yılında PKK’ye katılıyor. Yeni savaşçı eğitimini gördükten sonra PKK tarafından PJAK çalışmalarına gönderiliyor. Türkçe ve Kurmanci’yi de iyi bilen Rezan Cawid PJAK’ın ilk kuruş kongresinden sonra uzun yıllar Doğu Kürdistan ile çalışmalarda yer almış ve hatta PJAK adına 2013 yılında Hewler’de yapılan Kürt Ulusal Kongresi çalışmalarına katılmış bir isim. Fakat 2016 yılının sonundan itibaren Rezan Cawid’in kaderi değişiyor ve PKK koordinasyonu tarafından Doğu Kürdistan çalışmalarından uzaklaştırılıyor.

Rezan Cawid neden tutuklandı?

Rezan Cawid 2016 yılı sonunda PKK’den kopacağı iddiaları neden ile tutuklanıyor. Rezan Cawid’in daha önce PKK’den kopan PJAK’ın önde gelen isimlerinden Biryar Gabar ile ilişki kurduğu ve Qaladize ilçesinde yaşayan bazı milislere örgütten ayrılacağını söylediği iddia ediliyor. Ayarca Rezan Cawid’in o dönem PKK’de ki çalışma arkadaşlarından bir kadınla ilişkisi olduğu düşünülüyor. Fakat ana nedenlerden birinin ise Rezan Cawid’in PKK ve İran arasında 2011 yılında yapılan anlaşmalardan rahatsız olduğu belirtiliyor. PKK ve İran arasında 2011-2012 yılları arasında bir anlaşma yapılmış ve PKK sınır üzerinden stratejik bir alan olan Casus Tepesini İran’a bırakmıştır.

Rezan Cawid’in PKK tarafından tutuklandığı yönündeki bilgiler 2016-2017 yılı arasında medyaya yansıyor ve Rojhilat Kürdistanı’ndaki halkın baskısı sonucu PKK Rezan Cawid’i bir TV programına çıkarıyor. Rezan Cawid’den o programda Kürdistan Bölgesi ve KDP karşıtı konuşma yapması isteniyor.

Rezan Cawid o dönemden sonra Rojhilat çalışmalarına gönderilmiyor. Tutukluluk süreci bittikten sonra PKK eğitim okulunda tutuluyor. 2019 yılında ise HPG çalışmalarına görevlendiriliyor. HPG eğitim akademilerinde yer alıyor.  HPG çalışmalarına adapte olmakta zorlanan Cawid 2020 yaz ayında ise Rojava’ya gönderiliyor. Rezan Cawid Rojava’da YPG bünyesindeki eğitim vb çalışmalarda yer alıyor.

 ABD ile yapılan görüşmeler

Yani Rezan Cawid Rojava’da Rojhilat çalışmaları adın yer almıyordu. Ayrıca Rezan Cawid gibi bir ismin uzun zamandır medyada yer almıyordu. Rojhilatlı çevreler Rezan Cawid’in nerden ortadan kaybolduğunu ve önemli bir süreçte neden Rojhilat çalışmalarına verilmediğini sorgulayordu. Yani PKK Rezan Cawid konusunda töhmet altındaydı. Ve Cawid aslında uzun zamandır PKK tarafından  takip altındaydı.

Bu nedenle PKK Rezan Cawid dron saldırısında hayatını kaybedince hızla açıklayarak gelebilecek yorumları engellemek istedi. Ayırca Rezan Cawid’in PJAK adına birçok ABD’li güç ile görüşmeler yaptığı biliniyor. Siyasi çevreler PKK’nin bundan da faydalanmak isteye bileceğini belirtiyor.

Rezan Cawid kod adlı Yusuf Rebani 6 Ağustos günü Qamışlo Sina bölgesinde hedeflenmişti.

Diğer Haberler