Şiilerin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani şaşırtmadı: Kürdistan ismini kullanmıyor

Şiilerin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani şaşırtmadı: Kürdistan ismini kullanmıyor

Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleştirilen genel seçimlerin üzerinden 10 ay geçtikten sonra Şii çatı kuruluşu Koordinasyon Çerçevesi, başbakan adayı olarak Muhammed Şiya es-Sudani’yi belirledi. Sudani’nin geçmişte “Kürdistan” ismini kullanmaması dikkat çekiyor.

Irak’ta, seçimin galibi Sadr Hareketi’nin parlamentodan toplu halde çekilmesinin ardından çoğunluğu ele geçiren İran yanlısı Şii Koordinasyon Çerçevesi, uzun süren müzakerelerin ardından başbakanlık için sürpriz bir isim açıkladı.

Çoğu çevre, eski başbakanlar Nuri el-Maliki, Haydar Abadi ve Fetih Hareketi lideri Hadi Amiri’den birinin aday gösterileceğini beklerken, Koordinasyon Çerçevesi liderliği, Muhammed Şiya es-Sudani’yi aday olarak belirledi.

İsmi pek duyulmasa da, Muhammed Şiya es-Sudani, Baas iktidarının yıkıldığı 2003’ten sonra, Amara Belediye Başkanlığı, Misan Valiliği’nin yanı sıra, vekaleten Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, İnsan Hakları Bakanlığı, Maliye, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, milletvekilliği görevlerinde bulundu.

Kürt liderlerle herhangi ikili bir ilişkisi olmadı. Ancak Irak Parlamentosu ve hükumette görevli olduğu dönemlerde Kürt bakan ve milletvekilleri ile ilişkileri oldu.

Sosyal medya paylaşımları

Kürtler ve Kürdistan Bölgesi hakkındaki açıklamaları olmasa da, sosyal medya hesabı Twitter’dan yaptığı paylaşımlar baz alındığında, bu konudaki tavrı az çok anlaşılıyor.

Yeni başbakan adayının, bu paylaşımlarının tamamında “Kürdistan Bölgesi” yerine sadece “Bölge” demesi dikkat çekiyor.

Sudani’nin Kürdistan Bölgesi hakkındaki tutumunu yansıtan son Twitti, Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi petrol ve gaz yasasını yürürlükten kaldırma kararıyla ilgili.

15 Şubat 2022’deki paylaşımında Sudani, “Bölge’nin petrol ve doğal gaz yasasını anayasaya aykırı bulan ve gelirlerini federal hükümete devredilmesine yönelik karar, mahkemenin adaletine ve ayrıca bütçe konusunda bu anayasal ihlalin ortadan kaldırılmasına vurgudur. Şimdi petrol ve gaz yasasını hükumetin çalışma programına dahil etme zamanı. Petrol ve gaz halkın malıdır” ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Rudaw

Diğer Haberler