Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, destekçilerine, Nuri el-Maliki’nin basına sızdırılan ses kayıtlarına önem vermeme çağrısında bulundu. Maliki, söz konusu kayıtlarda Sadr hakkında hakaret içerikli ifadeler kullanıyor. Destekçilerini bugün (cuma) başkent Bağdat’ın doğusundaki Sadr ilçesinde toplu namaz kılmaya çağıran Sadr, namazın kılınacağı alanda güvenlik önlemleri almakla sorumlu ve Sadr Hareketi’nin üst düzey yöneticilerinden bazılarının bulunduğu komitenin verdiği talimatlara uyulmasını talep etti. Alana gitme sinyali veren Sadr, gidememesi durumunda bir temsilci göndereceğini söyledi.
Irak’ın eski Başbakanı Nuri el-Maliki’nin ses kaydı üç parça halinde sızdırıldı. Maliki, konuşmasında, 2006-2014 arasında 8 yıl süren başbakanlığı dönemine ait meselelere değiniyor. Bu meseleler arasında Sadr ile o dönemki ilişkileri de bulunuyor. Nitekim Maliki 2007’de Sadr’ın liderliğindeki Mehdi Ordusu’na karşı askeri operasyon başlatmış ve ordunun nüfuzunu kırmayı başarmıştı. Ancak bu operasyon Malik ve Sadr arasındaki tüm köprülerin atılmasına neden oldu. Maliki’nin ofisinden yapılan açıklamada sızdırılan görüntülerin gerçek olmadığı ve Şii cephesi içinde fitne yaratmayı amaçladığı belirtildi. Siyaset gündemini son üç gündür meşgul eden görüntülerde, sadece Maliki ve Sadr arasındaki ilişkiler değil aynı zamanda siyasi ve güvenlik meseleleri de konuşuluyor. Ancak Maliki’nin Sadr için kullandığı sert sözler ve nitelemeler görüntülerdeki diğer meseleleri gölgede bırakıyor.
Ortak başbakan adayını ilan etmek için geri sayıma başlayan Şii liderler, Sadr’ın destekçilerinin bugün akın edeceği cuma namazı nedeniyle bu ilanı birkaç kez ertelemek zorunda kaldı. Şii liderler, yaptıkları açıklamalarda, ilanı erteleme nedeniyle ilgili “daha fazla istişare yapma” gerekçesini ileri sürmelerine rağmen kulislerde dolaşan söylentilere göre liderlerden bazıları, doğru veya montaj olup olmamasından bağımsız olarak sızdırılan söz konusu görüntülerden rahatsızlık duydu. Maliki istisna edilirse, Hadi el-Amiri, Ammar el-Hekim ve Haydar el-İbadi gibi ön safta yer alan Şii liderler yeni hükümete katılmayacaklarını duyurdular.
Maliki ise ister kendisi aday gösterilsin ister Şii Koordinasyon Çerçevesi liderlerinin üzerinde uzlaşacağı bir isim olsun yeni hükümetin kurulmasında ısrar ediyor. Bu da Koordinasyon Çerçevesi liderleri arasında gerginliğe ve başbakan adayıyla ilgili nihai kararın verileceği toplantıların ertelenmesine sebep oluyor.
Sadr’ın Maliki’nin sızdırılan görüntüleriyle ilgili çağrısı bir ‘sükunet çağrısı’ olarak değerlendirilirken, Koordinasyon Çerçevesi Sadr’ın bugün cuma namazından sonra destekçilerine vereceği mesajı sabırsızlıkla bekliyor. Sadr dün (perşembe) Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Başka bir fitneye girmeyeceğim. Seçim halkındır. Halk reform için ayağa kalkmak istiyorsa onu önceden desteklediğim gibi önümüzdeki günlerde de desteklerim” dedi. Siyasi çevreler bu mesajı, Sadr’ın kitlesel gösterilere yeşil ışık yakması şeklinde değerlendirdi. Bu türden gösteriler Sadr destekçilerinin Yeşil Bölge’ye girmesine zemin hazırlayabilir.
Sadr Hareketi’nin Meclis’ten çekilmesinin ardından, hareketin 73 sandalyesini aldığı için zafer elde ettiğini düşünen Şii Koordinasyon Çerçevesi bayram tatilinin sona ermesine rağmen liderlerin ortak bir başbakan adayı üzerinde uzlaşamaması gibi aralarında çıkan ihtilaflarla bunun bedelini ödüyor. Koordinasyon Çerçevesi içindeki ihtilafların boyutuyla ilgili kulislerde söylenenlere göre, çerçeve liderleri hükümet kurma sürecini tamamlamalarını engellemeye çalışan bir dış komploya maruz kaldıkları şeklinde konuşmaya başladılar. Sadr Hareketi, bugünkü cuma namazındaki yüksek katılımla en azından gücünü ispatlamayı ve yeni yönetimde Sadr’ın göz ardı edilemeyeceğini göstermeyi hedeflerken, Sadr Hareketi yöneticilerinden bazıları içerdeki krizi hafifletmenin yolu olarak Başbakan Mustafa el-Kazımi’nin Cidde Zirvesi’ne katılması için çabalıyor. Ancak Maliki’nin sızdırılan görüntüleri, seçimlerin üzerinden 9 ay geçmesine rağmen ihtilafların ve krizlerin sürdüğü bir ortamda tüm siyaset sahnesini etkisi altına aldı.
Kaynak: Şarkul Avsad
yazının orjinaline gitmek için: https://turkish.aawsat.com/home/article/3759226/irak-mukteda-es-sadr%E2%80%99dan-maliki%E2%80%99nin-s%C4%B1zd%C4%B1r%C4%B1lan-ses-kayd%C4%B1n%C4%B1-g%C3%B6rmezden-gelme