ABD Başkanı Joe Biden’ın 4 günlük Ortadoğu ziyaretti başladı

 ABD Başkanı Joe Biden’ın 4 günlük Ortadoğu ziyaretti başladı

 ABD Başkanı Joe Biden’ın 4 günlük Ortadoğu ziyaretti başladı. ABD başkanlık uçağı Air Force One İsrail’e gitmek üzere havalandı.

ABD Başkanı Joe Biden, dört günlük Ortadoğu ziyaretinin ilk durağı olan İsrail’e hareket etti.

Joe Biden’ı taşıyan ABD başkanlık uçağı Air Force One, erken saatlerde İsrail’e uçtu.  Uçağın İsrail’e Çarşamba öğleden sonra varması bekleniyor.

İsrail resmi internet sitesi, ABD Başkanı Joe Biden’ın uçağının Tel Aviv’in 20 kilometre güneyindeki Ben Gurion Havalimanı’na Tel Aviv saatiyle 15:30’da varacağını duyurdu.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Yair Lapid’in katılımıyla Biden’ı karşılamak için özel bir tören düzenleneceği bilgisi paylaşıldı.

Bu, Joe Biden’ın ABD başkanı olmasından bu yana bölgeye ilk ziyareti.

Havalimanındaki törenin ardından Biden, İsrail cumhurbaşkanı ve başbakanı ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Daha sonra İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile Ben Gorin Havaalanı yakınlarındaki Balmash Hava Üssü’nü ziyaret edecek.

 Kudüs’te iki gün kalacak olan Biden, Cuma günü işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin lideri Mahmud Abbas’la biraraya gelecek.

Ardından Suudi Arabistan’a geçecek olan Joe Biden, burada Körfez ülkeleriyle birlikte düzenlenen zirveye katılacak. Joe Biden bu zirveye katılacak ilk ABD Başkanı olacak.

Biden’ın bu ziyaretinin Suudi Arabistan ile İsrail arasındaki ilişkileri güçlendirilmesi açısından önemli görülüyor.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Pazartesi günü yaptığı açıklamada “Bu seyahat, stratejik olarak son derece öneme sahip bir bölgede Amerika’nın hayati rolünü güçlendirecek” yorumunu yapmıştı.

Gezi kapsamında ayrıca ABD Başkanı’nın kendisini ülke içerisinde ekonomik olarak sıkıntıya sokan konuların başında gelen artan petrol fiyatları konusunu gündeme getirmesi bekleniyor. Biden’ın Körfez ülkelerinden petrol üretimini arttırmalarını isteyeceği tahmin ediliyor.

Diğer Haberler