KDP ve YNK Irak Cumhurbaşkanı için uzlaşa bilecek mi?

KDP ve YNK Irak Cumhurbaşkanı için uzlaşa bilecek mi?

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Milletvekili Şerif Süleyman, Irak resmi haber ajansı İNA’na verdiği demeçte, ülkesindeki siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Süleyman, “Siyasi denge, tevafuk ve ortaklık ilkeleri, Kürdistan Demokrat Partisi’nin 2003 sonrası Irak siyasi sürecinin başlamasından bu yana üzerinde durduğu önemli konulardır.” dedi.

Irak’ta siyasi istikrarın sağlanması için anayasaya uymanın yanı sıra bu ilkelere bağlı kalmanın da şart olduğunu belirten Kürdistan Demokrat Partisi temsilcisi, cumhurbaşkanı ve başbakan seçimi meselesinin siyasi uzlaşı ile çözülebileceğini vurguladı.

Şerif Süleyman, Irak parlamentosunun perşembe günkü oturumunda, ülkedeki siyasi krizin çözülmesine yardımcı olmak amacıyla Kürdistan Demokrat Partisi ve Siyade Koalisyonu temsilcilerinin hazır bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili olarak Süleyman, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) ile müzakerelerin ileri bir aşamaya geldiğini ve önümüzdeki günlerde tüm Kürt partilerin onaylayacağı nihai bir aday üzerinde anlaşmaya varılacağını söyledi.

Hükümetin Kurulması  Yeni Cumhurbaşkanına Bağlı

Irak Anayasası’na göre seçilecek yeni cumhurbaşkanı mecliste çoğunluğa sahip partinin adayına 15 gün içinde hükümeti kurma görevi vermesi gerekiyor. Başbakan adayının ise 30 gün içinde hükümeti kurarak meclisin onayına sunması bekleniyor.

Diğer Haberler