Ciwanen Şoreşger bu kez 15 yaşındaki yetim ve öksüz kızı kaçırdı

Ciwanen Şoreşger bu kez 15 yaşındaki yetim ve öksüz kızı kaçırdı

PKK’ye bağlı Ciwanen Şoreşger örgütü küçük yaştaki çocukları kaçırarak silah altına almaya devam ediyor. En son olarak Efrin’den Şahbaya Mülteci olarak gelen 15 yaşındaki yetim ve öksüz kız çocuğu kaçırıldı.

15 yaşındaki Filyar Hesen Ciwanên Şoreşger tarafından kaçırılan çocuklardan biri. Fakat Filyar zaten hayatında birkaç kez büyük mağduriyetlere uğramış. Önce hastalıktan annesini iki yıl sonda da babasını kaybetmiş. Kardeşi ile beraber amcasının yanında büyüdükten sonra Avrupa’ya geçen amcası da Filyar’ı halasına teslim etmiş.

Filyar Şehba’da Ciwanen Şoreşger’in kandırdığı çocuklardan biri. Yaşadığı yoksulluk ve ruhsal kırılmalarla Ciwanên Şoreşger’in peşinden sürüklenmiş. Filyar’ın amcası eve geri gönderilmesi için Rojava yönetimine baskı yapınca Filyar’ın bir videosu çekilip ailesine teslim ediliyor. Filyar burada gönüllü kaldığını söylüyor. 15 yaşındaki bir çocuğun böyle bir kararı verecek yaşta olmadığı kesindir. Ehliyet alamayan bir insanın savaşçı olma kararı alamayacağı da nettir. Bir çocuk ailesinin dışında böyle bir karar alamaz.

Ailesi bu videoya rağmen Filyar’ı aramaya çalışınca bu kez “Qamişlo’ya gitti, Haseki’ye gitti burada değil” vb gerekçeler sunuluyor. En son olarak ise “Filyar Kandile gitti” denerek aile ile görüşmesi engelleniyor. Oysa ki Filyar’ın ailesi de PKK ile ilişki içinde ve taraftarları. Buna rağmen aile kandırılarak susturulmaya çalışılıyor.
Filyar’ın amcası Bengin Hasan medyaya yaptığı açıklamada “bizim bir adamımız  yok, bizi kayıran kimse yok bunun için yeğenimize ulaşamıyoruz” dedi.

Ayrıca yaşadığı travmanın suiistimal edilerek, kardeşinden koparılması, eğitimsiz bırakılması da savaşçı çıkarmak için yapılan vicdansızlığın örneğidir.
Bu çocuk savaşçılar başta hayatı güzel görerek kalmakta daha sonra ayrılmak isteyince de uzak yerlere düzenlemeleri yapılarak kopmaları engellenmektedir. Özellikle de Rojavalı gençler Kandil, Gare gibi uzak yerlere gönderilmektedir.

Diğer Haberler