Duhok Mayın Araştırma ve Etkisizleştirme Müdürlüğü: “PKK; Berwari Bala ve Amedî çevresini mayınlıyor”

Duhok Mayın Araştırma ve Etkisizleştirme Müdürlüğü: PKK; Berwari Bala ve Amedî çevresini mayınlıyor

Duhok Mayın Araştırma ve Etkisizleştirme Müdürlüğü Sözcüsü Rêgir Bêsfikî yaptığı açıklamada, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Duhok’ta bir çok bölgeye mayın döşediğini kaydetti.

Duhok Mayın Araştırma ve Etkisizleştirme Müdürlüğü Sözcüsü Rêgir Bêsfikî yaptığı açıklamada, Duhok’a bağlı alanlarda 775 mayın tarlasının bulunduğunu, bunlardan 370’inin temizlendiğini, 2008 yılından 2022 yılına kadar Duhok sınırlarında 113 kişinin mayınlara kurban olduğunu, 39 kişinin hayatını kaybettiğini 74 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Konuya ilişkin Basnews’e açıklamalarda bulunan Rêgir Bêsfikî şunları söyledi: “775 mayın tarlasından 370’ini temizledik. 405 mayın tarlası halen temizlenmeyi bekliyor. Bu mayınlı alanlar yaklaşık 32 milyon dönüme tekabül ediyor. Şu ana kadar temizlenen alanlar yaklaşık olarak 39 dönüm (1 Dönüm 2500 Metre) civarında. Fakat bununla birlikte halen tespitli olmayan bir çok mayınlı alanda mevcut. Bunların çoğunluğu da Amêdî ile Berwarî bölgelerinde. Ayrıca Kürdistan İşçi Partisi’nin de (PKK) bu bölgelerde mayınladığı alanlar bulunmakta.”

Rêgir Bêsfikî açıklamasını şöyle sürdürdü: “Sadece Amêdiyê bölgesinde 298, Sersing’de 42 mayın tarlası var ve bunlardan 24’ünü temizledik. Kanî Masî’de 122 tane var ve 8 tanesi temizlendi. Çemankê’de 52 tarla var ve 17’si temizlendi. Bamernê’de 19 mayın tarlası var ve 9 tanesi temizlendi. Amêdiyê’de 26 tane var ve 6’sı temizlenmiş durumda. Ayrıca Dêrelûkê bölgesinde 37 mayın tarlası var ve 14 tarla temizlenmiş vaziyette.”

Rêgir Bêsfikî açıklamasının sonunda şunlara dikkat çekti: “Birlikte çalıştığımız 4 arkadaşımız IŞİD savaşı döneminde şehit düştüler. 6 Çalışanımız da yaralandılar. Şimdi 2 timimiz mayın araştırma ve çıkartma faaliyetlerini yürütüyor. Bir süre önce Mangişkê’de bulunan mayın tarlasını temizledik ve bitti. Şu an Irak’ın eski diktatör Baas rejimi döneminde sahada ekilmiş mayınları bulma ve temizleme faaliyetlerimize devam ediyoruz.”

Diğer Haberler