İran’a bağlı yapılar ve HSD’den Türkiye operasyonuna karşı ortak birlik

İran'a bağlı yapılar ve HSD'den Türkiye operasyonuna karşı ortak birlik

İran, Suriye’deki operasyonlara karşı koymak için yeni bir operasyon odası kurdu. Şarku’l Avsat’ın Al-Monitor’dan aktardığı habere göre İran Devrim Muhafızları (DMO), kısa bir süre önce Halep’te birleşik bir askeri yapı oluşturdu. Haberde DMO’nun, Suriye rejimi güçleri ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) unsurları, İran yanlısı milisler ve Rus uzmanların yer aldığı, ‘Kuzey Fırtınası’ adlı ortak bir askeri operasyon odası oluşturduğu belirtildi. Operasyon odası karargahının Halep’in kuzey kırsalındaki Hardatin bölgesinde olduğu aktarılan haberde, söz konusu oluşumun Suriye’nin kuzeyindeki operasyonlara karşı koymak amacıyla kurulduğu ifade edildi.

‘Balady’ adlı haber sitesinin, Al-Monitor’dan aktardığına göre İran tarafı, SDG yetkilileri ve rejim güçleri arasında bir ayı aşkın bir süre devam eden müzakerelerin ardından tüm kesimlerin birleşik bir askeri operasyon odası oluşturulması konusunda anlaşmaya vardı. SDG yetkilileri, Suriye rejimi güçleri ve İranlı askeri uzmanlar tarafından yönetildiği belirtilen operasyon odasında Rus subayların da yer aldığı kaydedildi. Odada DMO unsurlarından ve aralarında Hareket En-Nuceba (Irak), Fatimiyun Tugayı (Afganistan), Hizbullah (Lübnan) güçlerinin olduğu İran yanlısı ve İran’a sadık yerel milislerin yanı sıra SDG ve rejimin güçlerinden 600 kadar savaşçı yer alıyor. Operasyon odasının kurulmasındaki amacın, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriyeli muhalif grupların hazırlandığı askeri operasyona karşı koymak ve SDG’nin ve rejimin nüfuz alanlarını ve Halep’in kuzeybatısındaki Nebil ve ez-Zehra gibi İran yanlısı Şii bölgeleri bir birinden ayıran Tel Rıfat bölgesini ve çevresini kontrol etmek olduğu vurgulandı.

Yazının orjinaline ulaşmak için: https://www.al-monitor.com/originals/2022/06/kurdish-syrian-iranian-forces-coordinate-ahead-turkish-operation

Diğer Haberler