Beşar Esad: Halk Türk işgaline karşı direnecektir

Beşar Esad: Halk Türk işgaline karşı direnecektir

   Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye topraklarına yönelik olası bir operasyona ilişkin “Şayet Türk işgali olursa, öncelikle bir halk direnişi olacak… Suriye ordusunun konuşlu olduğu yerlerde tabii, her yerde olmayacaktır. Ardından askeri koşullar doğrudan çatışmaya el verdiğinde, bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Russia Today kanalına verdiği röportajda bölgesel gelişmeler, Rusya-Ukrayna savaşı ve Türkiye’nin olası bir Suriye ve Rojava operasyonuna ilişkin soruları yanıtladı.

Şam’da gerçekleşen röportajda Esad, Rusya’nın şu anda ‘NATO’nun genişlemesiyle izah edilemeyecek’ bir savaşla karşı karşı olduğunu, Rusya’ya yönelik Birinci Dünya Savaşı öncesinde başlayan bir savaş olduğunu belirtti.

“Rusya uluslararası bir denge kuruyor”

Esad, Rusya’nın uluslararası dengeyi sağladığını savunarak şöyle konuştu:

“Rusya meselesine iki açıdan bakabiliriz. Birincisi bir müttefik olarak şöyle; Bizim müttefikimiz bir savaşta galip olursa ya da uluslararası arenada güçlenirse bu bizim için de bir kazançtır.

İkincisi ise bugün Rusya’nın gücü uluslararası bir denklem oluşturuyor. Bu yeni denklem, Suriye dahil daha küçük ülkeleri de etkiliyor.”

“Askeri koşullar doğrudan çatışmaya el verdiğinde , bunu yapacağız”

Türkiye’nin olası bir operasyonuna ilişkin soruya ise Esad, ‘Türkiye’nin herhangi bir operasyonuna direneceklerini, koşullar el verirse askeri karşılık vereceklerini’ belirtti.

Daha önce de Türkiye ve Suriye orduları arasında çatışma yaşandığını aktaran Esad, konuya ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“Şayet Türk işgali olursa, öncelikle bir halk direnişi olacak… Suriye ordusunun konuşlu olduğu yerlerde tabii, her yerde olmayacaktır. Ardından askeri koşullar doğrudan çatışmaya el verdiğinde , bunu yapacağız.

2 buçuk yıl önce Türk ordusu ve Suriye ordusu arasında bir çatışma yaşandı  ve Suriye ordusu Suriye’nin topraklarına giren birkaç Türk hedefini yok etmeyi başardı. Bu durum, askeri kapasitemiz el verdiği ölçüde yine aynı olacak. Ayrıca bir halk direnişi de olacak.”

Diğer Haberler