Rojava yönetimine bağlı Ekonomi ve Tarım Kurulu, ekmek kalitesini eleştiren Dr. Ferîd Sedûn’a karşı dava açtı. Ekmeğin kalitesini eleştirmenin cezası olarak da Dr. Sedun’un hapis cezasına çarptırılması, 100 bin dolar para cezası verilmesi ve tüm mahkeme masraflarını karşılanması istendi.
Üniversitede öğretim görevlisi olan Dr. Ferîd Sedûn geçtiğimiz mart ayında kişisel Facebook hesabından Qamişlo’da çıkan ekmeğin kalitesini eleştirmişti. Sedun’un bu eleştirisinden sonra PYD yönetimine bağlı Ekonomi ve Tarım Kurulu eş başkanı Selman Barudo tarafından kurumlarına hakaret ettiği ve teşhir ettiği suçlaması ile mahkemeye verildi.
Haziran ayı bayında Mahkemesi görülen Dr. Ferîd Sedûn’un savunmasını Rojava’dan gönüllü dört avukat üslendi. Mahkemede hazır bulunan Rojava Ekonomi ve Tarım kurulu eşbaşkanları Selman Baruda ve Emel Hizêm adlı kişilerde hazır bulundu ve avukatları aracılığı ile hakaretlerinin karşılığı olarak 100 dolar para talep ettiler. Ayrıca Dr. Ferîd Sedûn’un hapis cezası almasını istediler.
Dava 16 Haziran tarihine ertelendi.
Mahkeme sonrası medyaya konuşan Dr. Ferîd Sedûn davanın zamanlaması açısından şunları söyledi: “Rojava büyük bir işgal tehdidi ile karşı karşıya iken kalkıp bu yönetimin bir yöneticisinin meseleyi kişisel kine çevirmesi kabul edilemez”.
Ayrıca kendi hesabından yaptığı paylaşıma da değinen Sedûn “O dönem ve hala da ekmekler yenilemez düzeyde idi, halkın eleştirisi vardı. Eleştirilere karşı Ekonomi ve Tarım Kurulu uzman kişilerden bir komite oluşturulacağını açıkladı. Bende bunun komite işi olmadığını fırınların denetlenmesi gerektiğini belirttim. Ayrıca Rojava’daki iyi buğdayın satıldığını ve kötü buğdayın elde kaldığını belirttim” dedi. Sedûn konuşmasında kendisine yapılanın “kişisel bir kine dönüştürüldüğünü” de belirtti.
Sadun ayrıca “Rojava’da kan davalarında 4 milyon yani 1600 dolar Suriye lirası ödeniyor. Demek ki yönetimi eleştirmek cinayet işlemekten daha pahalı” dedi.
Sadun “kendisinden istenen cezanın amacının eleştirileri susturmak, muhaliflerin gözünü korkutmak” olduğunu de belirtti.
PYD yönetimi her geçen gün daha otoriter ve baskıcı yöntemler izliyor. Bir yandan Ciwanen Şoreşger gibi bazı yapılarla muhaliflere karşı şiddet ve tehdit uygularken öte yandan da resmi kurumlarda muhalifleri korkutmak için kanunsuz uygulamalarda bulunuyor.
Şu ana değin PYD’ni idare ettiği cezaevlerinde 54 muhalif siyasetçi işkence ile katledildi. Bunlarda Emin İsa geçtiğimiz yıl üzerine kaynar su dökülerek katledilmişti.