PKK ve TSK çatışmasının iç hatlara kaymasını engellemek için Sınır Muhafızları harekete geçti: 240 km’de 30 kontrol noktası kuruldu

 PKK ve TSK çatışmasının iç hatlara kaymasını engellemek için Sınır Muhafızları harekete geçti: 240 km’de 30 kontrol noktası kuruldu Mergesor, Derecik, Rubarok, Kandil, Peşmerge

PKK ve TSK çatışması her geçen gün daha fazla Kürdistan Bölgesinin iç hatlarına doğru kayıyor. Siviller etkileniyor, köyler boşalıyor. Irak Sınır Muhafızları Peşmerge güçlerinin yardımı ile Mergesor mıntıkasında 32 km ilerledi ve 30 kontrol noktası kurdu.  Seçil dağı ve çevresindeki alanda güvenliği sağlamak için 32 km içeri girildi.

Güvenlik için kurulan alan8 Mergesor’a ait Serçil dağından başlıyor, böylelikle Avaşin nehri kıyısından Kandil’a kadar olan 240 km alanda 30 nokta denetim altına alınmış oldu. Alanda yerleşen güç Sınır Muhafızları ikinci Tugayı.

Sınır Muhafızları son iki yıl içinde Haftanin, Berwari Bala başta olmak üzere pek çok yerde üslendi. Amaç ise PKK ve TSK çatışmasının Kürdistan bölgesinin içlerine doğru kaymasını engellemek. Şu ana değin yaşanan çatışmalarda onlarca köy boşaltıldı, binlerce dönüm orman yandı ve köylülere ait bağ ve bahçeler zarar gördü.
PKK ve TSK arasındaki çatışmaya dönük ise birçok eleştiri ve görüş var. PKK’nin Kuzey Kürdistan’da savaşı durdurup Güney Kürdistan’a çekmesi ise Kürt aydınlarda ve araştırmacılarda pek çok kuşkuya yol açıyor. Bu savaşın sadece TSK’nin Kürdistan Bölgesine yayılmasına yol açtığı ve bunun bir danışıklı dövüş olduğu yönünde yaygın bir kanı var.
PKK yetkilileri pek zaman “Irak hükümeti Türkiye’yi engellemeli” biçiminde açıklamalar yapsalar bile Peşmerge güçleri ve Sınır Muhafız Ordusunun operasyon bölgelerine yerleşmesine ise büyük bir tepki gösterip medyasında bunun “kendilerine karşı yapılmış” olarak gösteriyor. Hatta daha önce Batufa yakınlarında Irak Sınır Muhafız ordusunun yoluna mayın döşemişlerdi.

Diğer Haberler