Zeki Çelebi olayında gerçekler

Zeki Çelebi olayında gerçekler

Süleymaniye’nin lüks semti Baxtiyari’deki, Deniz Restorandın sahibi Zeki Çelebi iş yerinden çıkarken vuruldu. Olay 17 Mayıs gecesi gerçekleşti. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Zeki Çelebi hayatını kaybetti.
Zeki Çelebi cinayeti konusunda şu ana değin emniyet güçleri tarafından katil veya katillerin kim olduğu açıklanmadı. PKK medyası her zaman olduğu gibi hiçbir delil olmadan suçu KDP’ye yıkmaya çalıştı. Oysa ki Zeki Çelebi cinayetinde ki baş şüphelilerden biri PKK diğeri ise Türk devletidir.

Zeki Çelebi Van- Erciş doğumlu. Türkiye’den siyasi nedenlerle Süleymaniye göç ediyor.  Burada 12 yıl boyunca restoran işletmeciliği yapıyor. PKK’nin pek çok birimi ile ilişkileniyor. Özelliklede PKK’nin istihbaratı ve Kuzeyden siyasal veya iş için gelmiş kişileri örgütleyen yapıları ile ilişkili hareket ediyor. Resmi olarak ise HDP Güney Kürdistan Bürosu Süleymaniye temsilcisi olarak çalışıyor. Burada HDP adına açıklamalar yapıyor, TV programlarına katılıyor.

Fakat PKK, Zeki Çelebi’nin karanlık yönleri olan biri olduğunu düşünüyor ve yakın takibe alıyor.

PKK Zeki Çelebi’nin Kuzey Kürdistan’da tutukluyken zindanda devlete teslim olduğunu, hatta Zeki Çelebi’nin gerillaya katılıp kaçmış olabileceğini, Süleymaniye’ye de Türk devleti tarafından gönderilmiş olabileceğini düşünüyor.

2017 yılında Türk istihbarat teşkilatı yöneticisi olan iki kişinin PKK tarafından göz altına alındığı iddia ettikten sonra PKK Süleymaniye’de ki pek çok kişiyi göz altına alıyor, bazılarına ise Süleymaniye dışına çıkmaya zorluyor.
Zeki Çelebi PKK’nin bu dönem tutuklanan Mit üyeleri ile ilişki içinde olduğunu iddia ediyor. Zeki Çelebi’nin restoranını da ses dinleme cihazı böcekler olduğu, kadroları rahat yaşam ve maddi olanakla kendine bağladığı, çok soru sorduğu, YNK asayişi ile de ilişki içinde olduğu iddiası ile tutukluyor. 2018 yılında Kandil’e götürülen Zeki Çelebi burada bir süre soruşturmada tutuluyor. Daha sonra tutukluğunun çok dikkat çekmesi neden ile bırakılıyor.

PKK kendi çevresinde Kuzeylilere şu açılamayı yapıyor: “Ailesi ve çocukları için bıraktık, takip ediyoruz, kendini ispatlamasını istiyoruz, bir şans verdik. Fakat hiçbir TV programına katılmayacak, eylemlere katılmayacak, yurtsever çevreye girmeyecek.”
Çelebi’nin 2020 yılında eylemlere katılmasına izin veriliyor.

 Fakat Çelebi öldürülmeden iki ay önce PKK’nin Navende Lekolinen Politik (NLP) adlı istihbarat birimi Çelebi’nin restoranında ses dinleme cihazı olmasından kuşkulandıklarını söyleyerek PKK kadrolarını uyarıyor.

PKK 2021 Ekim ayında Zeki Çelebi’yi kendi televizyonu Medya Haber’deki bir programa davet eder. Başur Gündemi isimli TV programında Türk devletinin kendisine nasıl ajanlık teklifinde bulunduğunu açıklamasını ister.

Çelebi programa katılır ve MİT’in kendisine ajanlık teklifi yapıldığını açıklayarak şunları söyler: “Benim şahsımda söylenen şu; Zeki biz seni iyi biliriz, aydın, yazar, çizer yani işte beni şişirme yöntemi ile. Senden bu sürece katkı sunmanı istiyoruz. Benim şahsımda söylenen bu. Benden istenen şu, biz oradaki jeopolitik konumundan dolayı, Süleymaniye bizim için çok önemli, Süleymaniye’deki örgüt hareketliğini öğrenmek istiyoruz”

Aslında Zeki Çelebi’nin 2021 yılı Ekim ayında yaptığı bu konuşma 2022 Mayıs tarihinde katledilmesine giden süreci başlatmıştır.
Ortada iki seçenek vardır. Birincisi; Türk devleti Zeki Çelebi’nin bu konuşmasından rahatsız oldu ve Zeki Çelebi’nin PKK’ye başka bilgiler verdiğini düşündüğü için katletti.

İkinci seçenek ise; Zeki Çelebi’yi PKK vurdu. PKK Zeki Çelebi’den kuşkulanıyordu ve rahatsızdı, hem rahatsız olduğu biri ortadan kalktı hem de PKK kendisine bir propaganda malzemesi yaptı. Üstelik PKK Zeki Çelebi’yi o TV programına çıkartarak üzerindeki kuşkuları da ötelemiş oluyordu.

PKK’nin Zeki Çelebi’nin cenazesine sahip çıkması katil olabileceği ihtimalini değiştirmez. PKK kendisinin 24 yıllık kadrosu ve yöneticisi Nasır- Faruk Bozkurt’u 2002 yılında tasfiyeci diyerek vurdu ve 2017 yılında ise şehit ilan etti.

PKK’nin Zeki Çelebi olayını bir propaganda malzemesi olarak kullandı ve o propagandada da sürekli olarak gözleri başka yöne çekmeye çalıştı. Olay YNK’nin etkili olduğu alanda gerçekleşmesine rağmen KDP’yi hedef gösterdi. Hiçbir bilgi yokken ve katillere ait olduğunu iddia ettiği bir resim paylaştı. Ayrıca ısrarla katillerin Hewler’e kaçtığını söyleyerek “katiller Süleymaniye’de değil boşuna aramayın” gibi bir düşünce yaratmak istedi. Bu kadar dezenformasyon neden yapıldı? PKK katilleri mi gizlemek istiyor?

Ayrıca PKK olaydan sonra Zeki Çelebi’nin Medya Haber’deki Türk devletinin kendisine ajanlık teklif ettiğini açıkladığı programın kayıtları genel kullanıcıların ulaşımına kapattı. Neden?

Zeki Çelebi’nin ailesi ve sevenleri eğer katillerin bulunmasını istiyorsa PKK’nin kendileri üzerindeki duygusal sömürüsünü ve düşünsel yönlendirmesini aşmalıdır. Çünkü Zeki Çelebi’ye sıkılan silahın tetiğini PKK çekmemiş bile olsa; Zeki Çelebi’yi ittiği ilişkiler buna yol açmıştır.

PKK Zeki Çelebi olayını manipüle ettikten sonra şimdide buna dayanarak provokasyonlar yapmak istemektedir. KCK Dış ilişkiler komitesi bir açıklama yaparak bu tür olaylar devam ederse “misilleme hakkı kullanılır” diyerek aslında şehirlerde siyasi suikastlar yapacaklarının sinyalini vermiştir.

PKK komplo hazırlamak ve senaryo yazmak konusunda çok uzmandır. PKK bu suikastları muhalif kişilere yapa bileceği gibi kendi çevresindeki öne çıkmış bazı kişilere yapa bilir. Asıl uyanık olması gereken Kürdistan Bölgesinin kendisidir.

Diğer Haberler