Kürdistan Bölgesi Hükümet kurumundan İngiltere’nin sınır dışı ettiği Kürtler hakkında açıklama

Kürdistan Bölgesi Hükümet kurumundan İngiltere’nin sınır dışı ettiği Kürtler hakkında açıklama

Kürdistan Bölgesi Hükümeti İngiltere temsilciliği İngiltere’nin zorla sınır dışı ettiği yüze yakın Kürt mülteci hakkında açıklama yayınladı.

24 Mayıs tarihinde yayınlanan açıklamada “bu kişilerin sınır dışı edilmesi için Kürdistan Hükümeti ile İngiltere arasında bir anlaşma olduğu ideası tamamen gerçek dışıdır. Kürdistan Bölgesi Başbakanı ile İngiltere içişleri Bakanı’nın yaptığı daha önce yaptığı görüşmede hiçbir şekilde mültecilerle ilgili bir sorun gündeme gelmemiştir” dendi.

İngiltere son on gün içinde 100’e yakın Kürd mülteciyi geldikleri ülkelere geri gönderiyor. PKK’ye yakın medyada gönderilme nedeni olarak “Mesrur Barzani’nin İngiltere gezisinde protestoya katılanların Kürdistan Bölgesine iade edildiği” gibi iddialar ortaya yaptı. Darka Mazi kaynaklarının araştırdığı kadarı ile gönderilenler içinde Mesrur Barzani’yi protesto gösterisine katılanların sayısı birkaç kişiyi geçmiyor. Gönderilenlerin büyük bir bölümü Londra dışında yaşıyor ayrıca hiçbir siyasi faaliyetleri bulunmuyor.

Darka Mazi’nin başvurduğu bazı kaynaklar gönderilenler arasında 21 yıldır İngiltere’de yaşayan çocuklarına oturum ve vatandaşlık verilip kendisi sınır dışı edilen bir kişinin olduğunu belirttiler. Hiçbir siyasi faaliyeti olmayan bu kişinin iade edilmesi için bir neden olmadığı belirtiliyor. Ayrıca sınır dışı edilenler arasında kaçak sigara ve içki ticareti yapan, aile şiddete bulaşmış kişilerin olduğu da belirtiliyor. Darka Mazi’nin başvurduğu İngiltere’deki Kürt avukat İngiltere’nin mülteci siyasetinin değiştiği, bundan sonra gelecek mültecilerin Ruanda’ya gönderileceği, gönderilme nedeninin bu olduğu düşünüyor. Avrupa Rusya ve Ukrayna savaşından sonra mülteci siyasetinde büyük oranda değiştirmiş ve Ukraynalı mültecilere yer açmak için diğer mültecilerin varlığını kısıtlayan bazı uygulamalara gitmişti.

Diğer Haberler