ABD Rojava’ya olası operasyon için açıklama yaptı: Endişe duyuyoruz

ABD Rojava'ya olası operasyon için açıklama yaptı: Endişe duyuyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetlerin artma olasılığı ve böyle bir adımın oradaki siviller üzerindeki etkisiyle ilgili raporlar ve tartışmalardan derin endişe duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Ned Price, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir askeri operasyonu ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Türkiye destekli silahlı grupların Rojava’daki bölgelere dönük bombardımanları hakkında konuştu.

“Suriye’nin kuzeyinde askeri faaliyetlerin artma olasılığı ve böyle bir adımın oradaki siviller üzerindeki etkisiyle ilgili raporlar ve tartışmalardan derin endişe duyuyoruz” diyen Price, gerginliği tırmandıran her türlü adımı kınadıklarını ve ateşkes hatlarının korunmasını desteklediklerini söyledi.

Sözcü Price, “Suriye’de istikrarın daha güçlü olması ve soruna siyasi bir çözüm bulunması için tüm tarafların ateşkes bölgelerine saygı göstermesi ve koruması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonları da dahil, Ekim 2019’daki ortak açıklamaya saygı duymasını bekliyoruz” dedi.

“Türkiye’nin güney sınırındaki güvenlik kaygılarını anlıyoruz” diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Ancak her yeni bir saldırı bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak, koalisyon ve ABD’nin IŞİD’e karşı faaliyetlerini tehlikeye atacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den yeni operasyon sinyali

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rojava için yeni bir operasyon sinyali vermişti.

Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca 30 KM derinlikte güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kısmıyla ilgili adımları atmaya başlıyoruz. TSK, istihbarat, emniyet hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe yapılacak MGK’da bu hususta kararlarımızı alacağız. Ülkemize ve güvenli bölgelerimize yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır” ifadelerini kullanmıştı.

Diğer Haberler