Doğu Kürdistan: Pawe, Merîwan ve Hewreman’da yaşayan kadınların yüzde10’u kolberlik yapıyor

Doğu Kürdistan: Pawe, Merîwan ve Hewreman'da yaşayan kadınların yüzde10'u kolberlik yapıyor

 İranlı bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Doğu Kürdistan’ın Pawe, Hewraman ve Merîwan kentlerinde yaşayan kadınların % 10’u geçim sıkıntısı nedeniyle kolberlik yapıyor.

İran Kentler Yüksek Meclisi Üyesi Qubad Kerempûr Iran’ın resmi haber ajansı İLNA’ya yaptığı açıklamada, Doğu Kürdistan’ın sınır bölgelerinde yaşayan Kürt halkının geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle kolberlik yaptıklarını, kendilerine iş imkanı sağlandığında ve yaşam koşulları düzeltildiğinde kolberliği bırakacaklarını ifade etti.

Kolberlerin İran güvenlik güçleri tarafından katledilmesine de değinen Kerempûr açıklamasında, kolberlerin artık kurban edilmemesi için sınırların tümüyle kapatılması gerektiğini, sınır üzerinde bir açık Pazar açılmasını ve bu insanların buradan para kazanmalarının sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Kirmaşan Temsilcisi açıklamasının devamında, son dönemlerde yüksek matematik diploması sahibi bir kolberin televizyon almak için sınırı geçerken katledildiğini de anlattı.

Yetkili açıklamasında önemli bir hususa dikkat çekerek, Pawe, Hewreman ve Merîwan kentlerinde işsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle kolberlik yapanların büyük çoğunluğunun yüksek derece diploma sahibi olduklarını belirtti.

Kadınların da kolberlik yaptığına dikkat çeken Qubad Keremûr, Pawe, Hewreman ve Merîwan kentlerinde yaşayan kadınlardan % 10’unun geçim sıkıntısı nedeniyle zorunlu kolberlik yaptığına vurgu yaptı ve bu kadınların ayda sadece 2 milyon tümen (70 dolar) kazanabildiklerini, şayet bir gelirleri olması halinde bu zorlu işi bırakacaklarını söyledi.

Diğer Haberler