Büyük ortak İran’dan Esad’a övgü: Suriye’nin savaşı kazanmasının nedeni Esed’in kararlılığıdır

Suriye’nin savaşı kazanmasının nedeni Esed’in kararlılığıdır

Beşar Esad, dün Tahran’da İran’ın Dini Lideri Ali Hamaney ile bir araya geldi. Esad’ın İran ziyareti ve Hamaney ile görüşmesine İran basınında büyük yer verildi. İran medyası ve yöneticileri Esad için övgü dolu sözler söyledi.

İran’ın önemli ismi Hamaney yaptığı açıklamada, “Suriye’nin savaşı kazanmasının nedenlerinden biri de Esed’in) kararlığıydı. Savaşın yıkıntılarını aynı kararlılıkla yeniden inşa edecek” dedi.

İran resmi haber ajansları, 2011 yılında Suriye’de savaşın patlak vermesinden bu yana ikinci kez Tahran’ı ziyaret eden Esed’in, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile de görüştüğünü aktardı.

İran Devlet Televizyonu’nun haberine göre Hamaney, Esed’e hitaben, “Bugünün Suriye’si, o zamanlar yıkım olmamasına rağmen, savaştan önceki Suriye olmasa da şimdi Suriye’nin saygınlığı ve güvenilirliği çok daha fazla ve herkes onu büyük bir güç olarak görüyor” ifadelerini kullandı.

Esed, 2011 yılında demokrasi talebiyle düzenlenen protestolarla başlayan Suriye iç savaşının seyrini, İran’ın direk ve milisleri aracılığı ile yaptığı yardımlar ve 2015 yılında Rusya’nın büyük askeri müdahalesi ile değiştirdi.

İran  savaşa müdahale ettiğini reddederek, desteğinin, müttefikine askeri tavsiyelerde bulunmakla sınırlı olduğunu iddia etsede durumun farklı olduğu biliniyor. iran direk devrim muhafızları aracılığı ile sürece dahil oldu. Özellikle öldürülen Kasım Süleymanin Irak karargahı Suriye savaşını günlük kontrol ediyordu.  Geçtiğimiz yıllarda yerel basın, Suriye rejiminin yanında savaşan İran destekli güçlerin görüldüğü çok sayıda video yayınladı. İran destekli milis grupların onlarca üyesi Suriye’de öldürüldü. Tahran, ölen milisler için hükümet tarafından düzenlenen halka açık cenaze törenlerine ilgi gösterdi.

Beşşar Esed ise Hamaney ile görüşmesi sırasında şunları söyledi:

“Bazıları İran’ın direnişe verdiği desteğin silahlardan ibaret olduğunu düşünürken, en önemli desteği direniş ruhunu tazelemesi ve devam etmesini sağlamasıdır. Savaşın yıkımı yeniden inşa edilebilir, ama ülkenin ilkeleri yıkılırsa yeniden inşa edilmesi zordur.”

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi’ne (SNSC) bağlı bir yayın organı olan Nournews Haber Ajansı’na göre Esed, aynı gün Suriye’ye dönmek üzere Tahran’dan ayrıldı.

Diğer Haberler