PKK’ye bağlı Şengal kadın yapısı sorumlusu Hico: KDP, Şengal’de Irak bayrağına izin vermiyordu, ilk biz göndere çektik

PKK'ye bağlı Şengal kadın yapısı sorumlusu Hico: KDP, Şengal'de Irak bayrağına izin vermiyordu, ilk biz göndere çektik

PKK’ye bağlı Şengal Özerk Yönetimi yöneticilerinden Riham Hico, “Irak hükumeti Saddam rejiminin yıkılmasından bu yana hiç bir zaman Şengal’de bugün olduğu kadar güçlü olmadı. Çünkü KDP Irak hükumetinin burada güçlenmesine imkan tanımıyordu. Özerk Yönetim kurulduktan sonra Irak bayrağını ilk bu meclis göndere çekti. Öncesinde KDP buna izin vermiyor ve bizim için bu bayrağı açmayı dahi ayıp görüyordu” dedi.

Şengal’de PKK’ye yakınlığı ile bilinen Çira TV’ye konuşan Özgür Ezidi Kadın Hareketi (Tevgera Azadiya Jinen Êzidi-TAJÊ) üyesi Riham Hico, Irak hükumeti, Peşmerge ve uluslararası güçleri Ezidilerin savunmadığını iddia etti

Bahsettiği tarafların planları için Ezidileri IŞİD’e teslim ettiğini iddia eden Hico, Erbil ile Bağdat arasında Ekim 2020’de imzalanan Şengal Anlaşması’nın da bu planın devamı olduğunu savundu.

Kazımi dış güçler tarafından yönetiliyor

“Hem Irak ve hem de Güney Kürdistan hükumetinin bir iradesi yok” diyen Hico, “Bugün Irak hükumeti de bir şahsın eline düşmüş durumda. O şahıs da Kazımi’dir. Kazımi de dış güçler tarafından yönlendiriliyor” diye konuştu.

ABD, Irak ve Türkiye’nin bir ittifak kurduğunu, Hamis Hançer ve Muhammed Halbusi gibi Sünni liderlerin de Türkiye taradından kontrol edildiğini söyleyen Riham Haco, “Şengal’de gayri yasal güçler var diyorlar. Ama Musul’dan çıkın Bağdat’a kadar her yerde yasal olmayan güçler var. Irak’ta çok başlılık var. Şengal’de yaşananlar da bununla bağlantılı. Şengal’i bir Ezidi bölgesi değil, Sünni bölgesi olarak göstermek istiyorlar” görüşünü dile getirdi.

“KDP Şengal’de Irak bayrağı açılmasına müsaade etmiyordu”

PKK tarafından kurulan Şengal Özerk Yönetimi’nin Bağdat hükumetine verdiği destekten de bahseden Hico, şu ifadeleri kullandı:

“Irak hükumeti Saddam rejiminin yıkılmasından bu yana hiç bir zaman Şengal’de bugün olduğu kadar güçlü olmadı. Çünkü KDP hükumeti Irak hükumetinin burada güçlenmesine imkan tanımıyordu. Katliamdan önce ne bir devlet kurumu ne de bir askeri vardı. Sadece Federalm Polis vardı. Şengal Özerk Yönetimi kurulduktan sonra Irak bayrağını ilk bu meclis göndere çekti. Öncesinde yıllardır Şengal’de Irak bayrağı dalgalanmıyordu. KDP buna izin vermiyor ve bizim için bu bayrağı açmayı dahi ayıp görüyordu. Ama biz hep, biz bu toprağın halkıyız, Irak hükumetine bağlıyız bu yüzden Irak bayrağı bizim de bayrağımızdır. Biz kendimizi bu bayrak altında yöneteceğiz dedik.”

YBŞ komutanı Kurtay Şengali: Irak ordusun biz Kamişlo’dan getiriyorduk 

Daha önce de Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) komutanlarından Kurtay Şengali, PKK’ye yakın bir medyaya verdiği demeçte, “Irak Devleti’nin Şengal’e gelmesini biz sağladık. Peşmerge’nin korkusundan Şengal’e giremiyorlardı. Biz gizli bir şey söylemiyoruz. Bağdat’tan Şam’a gidiyorlardı, Şam’dan Kamışlo’ya, onları oradan biz alıp getiriyorduk. YBŞ gidip getiriyordu” demişti.

Diğer Haberler