Irak Ordusundan üst düzey heyet Şengal de, PKK’ye bağlı güçler ise sessiz

Irak Ordusundan üst düzey heyet Şengal de, PKK’ye bağlı güçler ise sessiz

Irak medyasında çıkan haberlere göre bugün Irak Ordusu General’i Ebdulemir Yarulla ve Ortak operasyonlar odası komutanı Ebdulemir Şemmeri Şengal’I ziyaret ediyor. Medya ziyaretin amacının Şengal’deki durumu denetlemek olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz ay içinde Şengal’de yaşanan sorunlardan dolayı birçok üst düzey heyet Şengal’i ziyaret etmişti. Şengal’deki sorunların kaynağında PKK’ye bağlı YŞB güçlerinin bir genci zorla kaçırmaya çalışması ile patlak vermişti. Fakat bu olayın dışında da PKK ve Haşdi Şabi’ye bağlı güçler Şengal şehir merkezi ve diğer yerleşkelerdeki halka yaklaşımlarından dolayı büyük korku salıyorlar. Duhok’ta bulunan kamplarda bulanan yüzlerce aile Şengal’e döndüğü halde kamplara geri dönmek zorunda kaldı.

Irak ordusu geçtiğimiz hafta PKK’ye bağlı mevzilere saldırmış ve birçok kişiyi tutuklamıştı. Bu olayın ardından KCK’nin Dış ilişkiler komitesi adına bir açıklama yayınlanarak “görüşmelere hazırız, her türlü çabayı göstereceğiz” denmişti. KCK açıklamasında Irak’ın bütünlüğünü bozan güç olarak KDP gösterilmişti.

Bu açıklamadan sonra çatışmalar durmuştu.

PKK’nin Haşdi Şabi aracılığı ile Irak’ın şartlarını kabul ettiği ve belirtiliyor.  Buna göre PKK eski bulunduğu mevzilerden de geri çekilmiş oluyor.

Şengal bir Kürdistan şehri ve Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki tartışmalı bölgeler arasında. Şu anda ise Ninova’ya bağlı. Ayrıca Şengal İran’ın Şii Hilal projesinin Suriye’ye uzanan bir ayağında yer alıyor. Bunun için bölgedeki Kürt varlığına hem Irak hem de İran karşıydı. Bu nedenle 2015 yılından sonra Şengal’de karmaşık bir durum yaratmak için bazı yerel yapılara izin verildi. Bunlardan biri de PKK’ye bağlı YŞB idi. YBŞ’nin misyonu alanın Kürdistan Bölgesinin denetimine girmesiydi. PKK’ye bağlı bu güçler aslında alanda küçük bir yeri kontrol ediyordu. Bunun dışındaki alanların tümü Irak kontrolündeydi. Kontrol ettikleri alan Şilo Vadisinde bulan bir 10 yerleşkede -ki buralarda da Haşdi Şabi ve Irak güçleri bulunuyordu- özerklik isteyerek Şengal’in Kürdistan koparılmasını sürecinin önünü açtı. Bugün ise Irak güçleri artık PKK’ye eskisi gibi ihtiyaç duymadıkları için zamanında verdikleri tavizlerin tümünü geri alıyorlar. PKK Rojava üzerinden yürüttüğü ticaretin ve Mahmur-Musul-Şengal-Rojava üzerinden insan ve malzeme sevkiyatının devam etmesi için Irak’ın yönetsel ve askeri anlamda istediği tüm tavizleri veriyor. Sadece yanındaki küçük Ezidi gurubu motive etmek için PKK Haşdi Şabi maaşlarının ödenmesi ve Irak hükümetinin açık karşıtlık yapmamasını talep ediyor.

Diğer Haberler