Askeri uzman Guhdar Eli: Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını ertelemek için Şengal’de bir senaryo oynanıyor

Askeri uzman Guhdar Eli: Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını ertelemek için Şengal’de bir senaryo oynanıyor

 Askeri Uzman Guhdar Elî Cuqî yaptığı açıklamada, Şengal Anlaşmasının uygulanmasının geciktirilmesi için Şengal’de bir senaryonun oynandığını belirtti.

Duhoklu Askeri Uzman Guhdar Elî Cuqî, BasNews’e yaptığı açıklamada, “Irak Ordusu Şengal Anlaşması’nın askeri yönünü hayata geçirmek isterse Şengal’deki durumu iki gün içinde değiştirebilir. Dışardan gelen yabancı yasa dışı grupları Şengal’den çıkartabilir” dedi.

Askeri uzman açıklamasının devamında, Irak Ordusu ve Haşdi Şabi’nin Şengal’deki varlığı hakkında bazı sorular sorarak açıklamasına şu şekilde devam etti: “Dışardan Şengal’e gelen yasa dışı gruplar kimin referansıyla buralara yerleştiler? Şengal’de hangi amaçlarla bulunmaktalar ve ne türden çalışmalar yürütmekteler? Irak Ordusu neden dışardan gelen yasa dışı grupları Şengal’den çıkarmak istiyor? Haşdi Şabi milislerine karşı neden sessiz kalıyorlar? Şüpheye yer bırakmayacak şekilde Bağdat ve Haşdi Şabi dini ve mezhepsel konular üzerinden Şengal’de anlaşıyorlar.”

Guhdar Elî Cuqî açıklamalarında şu noktaların aydınlatılmasını istedi: “Eğer Haşdi Şabi milisleri dışardan Şengal’e gelen yasa dışı grupları çıkarmak istiyorlarsa, neden Irak Ordusu’nun onları Şengal’den çıkarmasına yardımcı olmuyorlar? Irak Ordusu, Şengal’den yabancı grupları çıkarmak istediğinde önüne ne tür engeller çıkabilir? Bu yasa dışı grupları ve milisleri çıkarmak için ellerinde herhangi bir emir var mıdır?

Guhdar Elî Cuqî açıklamasının sonunda şunları belirtti: “Şengal’de yaşananlar bir senaryodur. Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmemesi için bütün bunlar yapılıyor. Amaçları; anlaşmanın uygulanmasını geciktirerek mevcut durumu normalleştirmektir. Göçzadelerin Şengal’e geri dönmesini engellemektir. Dolayısıyla bu senaryolar sona ermeli, milisler Şengal’den çıkartılmalı ve Kürdistan bölgesi Hükümeti ile Federal Irak Hükümeti arasında sağlanan anlaşma uygulanmalıdır. Göç etmek zorunda kalanların  Şengal’e geri dönüşleri sağlanmalıdır.”

Diğer Haberler