Ezdilerin yılın başlangıcı olarak kabul ettiği Çarşema sor Bayramı Laleş İbadethanesi’nde binlerce Ezdi’nin katılımı ile kutlanmaya başlandı ve Kürdistan Bölgesi’nde bu bayram nedeniyle devlet kurum, kuruluşlarında da tatil ilan edildi.
Ezdilerin Meleke Tauisî’nin yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanılan Çarşema Sor bayramı ya da Tausî Melek bayramı, dünyanın çeşitli yerlerine dağılan Ezdiler tarafından bugün kutlanıyor.
Ezdi inancında büyük bir yere sahip olan Çarşema Sor Bayramı, Nisan ayının 13’ünden sonra gelen ilk Çarşamba kutlanır.
Nisan ayının doğanın bütün güzelliklerinin bir arada olduğu, Mezopotamya’da kışın yaşanan zor yaşam şartlarının bittiği ve yaşama şartlarının doğa tarafından yaratılan imkanlarla kolaylaştığı ve bundan dolayı yaşama sıkı sıkıya sarılmaya başlanan ay olduğuna inanılır. Bundan dolayı Ezdiler Nisan ayını yılın gelini olarak görürler ve Nisan’da düğün yapmazlar.
Yaşamın kaynağı ve rengi olarak görüldüğü için Çarşema Sor’da yumurtalar kırmızıya boyanır ve tokuşturulur.
Ezidiler Salı akşamı, yumurtaları kaynatıp boyayarak Çarşema Sor için hazırlıklara başlıyor. Çarşamba günü 365 mum yakıyorlar ve duvarlara ve evlerinin kapılarına çiçek asıyorlar, bu yüzden Kürtçe’de Kızıl Çarşamba anlamına gelen Kızıl Çarşamba olarak anılıyor.
Çarşema Sor’un ilk faaliyeti Laleş Tapınağı’nda, Ezidi ruhani lideri Baba Şeyh’in diğer din adamlarıyla birlikte ilk ateşi yakmasıyla başlar.
Daha sonra Ezidiler aynı Tapınakta 365 mum yakarlar. 365 mum, yılın günlerini temsil ediyor. Ateşin yakılmasının sebebi ise zarafet ve rahmet getiren Melek Tawus’ın gelişinin önünü açan kötü ruhlardan uzaklaşmaktır.
Aileler daha sonra birbirlerini ziyaret eder. Müslüman aileler genellikle Ezidi komşularını ziyaret ederek bayramlarını kutlar. Günün ilerleyen saatlerinde farklı geleneksel oyunlar oynanır.
Çarşema Sor’un özel yiyeceklerinden biri haşlanmış yumurtadır. Ezidiler için yumurtalar dünyanın küre şeklini sembolize ediyor çünkü bu tören doğa ve yaratılışla bağlantılı. Rengarenk yumurtalar, Ezidi yılının başlangıcını memnuniyetle karşılayan baharda dünyanın ne kadar renkli hale geldiğini temsil ediyor.