Ezidiler Haşdi Şabi ve PKK idaresindeki Şengal’de kendini güvenlikle hissetmiyor, Duhok’taki kamplara geri dönüyor

Ezidiler Haşdi Şabi ve PKK idaresindeki Şengal’de kendini güvenlikle hissetmiyor, Duhok’taki kamplara geri dönüyor

 Şengal’e giden kalabalık nüfuslu birçok Ezidi aile, yeniden Kürdistan Bölgesi’nde bulunan kamplara döndü. Aileler, Şengal’de güvenliğin olmadığını ve hizmetlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Duhok’taki Xanke kampında kalan Ezidi aileler, geçtiğimiz yıl Şengal’deki evlerine dönmüştü. Ardından Şengal’de durumun henüz istikrarlı olmadığını ve hayat şartlarının ağır olduğu gerekçesiyle tekrar kampa geri döndüler. Aileler çadır kurarak yeniden kampta kalacakları belirtiliyor.

Kamptan ayrılanlarda Şengalli Ferhan Guli geri dönüşe dair medyaya yaptığı açıklamada şunları söylüyor.

“Herhangi bir caddeye gidiyorsun. Bir bakıyorsun Irak askeri kıyafeti giyenler var, bazıları Irak sınır muhafızları kıyafeti giyiyor, bazıları PKK kıyafeti giyiyor; hiçbir şey anlamıyorsun. Kimin kim olduğunu bilemiyorsun.”

Xanke kampındaki aileler 2014’teki IŞİD saldırısı sonrası göç edenler. Pek çoğu dönmek istemiyor ve Şengal’deki durumun güven verici olmadığını, gerekli yaşam şartlarının sağlanamadığı görüşünde.

Şengalli göçmen Gevez Hıdır durumu şöyle özetledi:

“8 yıl geçti, daha hiçbir şey kuramadılar ki biz dönelim. Hükümetin durumu düzeltmesi gerekiyordu ki biz dönebilelim. Şu anda çok zor, dönemeyiz.”

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre 2014’te 250 bin kişi Şengal’den göç etti, çoğunluğu Kürdistan Bölgesi’ne yerleşti.

Şimdiye kadar 10 bin kişi Şengal’e dönmüş durumda.

Diğer Haberler