İnsanlığın ve tarihin tanık olduğu en büyük trajedilerden biri olan Enfal Katliamı üzerinden onlarca yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar halen ilk günkü tazeliğini koruyor.
Kürdistan Parlamentosu 14 Nisan tarihini “Enfal Kurbanları Anma Günü” olarak ilan etti. Çünkü Enfal 14 Nisan Günü Germiyan’daki uygulamaları ile zirveye çıkmıştı. Germiyan’a bölgesine Nugre Selman adı ile büyük bir toplama kampı -zindan yaptı. Bu kamp Baas rejiminin soykırıma tabi tuttuğu Kürtleri topladığı en büyük zindanlardan biriydi. Burada binlerce insan yok edildi.
Enfal Katliamı, Saddam döneminde Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Kürt halkına yönelik geliştirilen ağır kıyımların en bilineni ve görünen yüzü olarak tarihe geçti.
Irak Baas rejiminin 1986-1989 arasında Arapçada ganimet anlamına gelen ‘Enfal’ ismiyle başlattığı saldırılarda Kürtlere yönelik havadan bombalama, kimyasal silah kullanma, toplu katliam, yerleşim yerlerini yakıp yıkma, zorla göçertme gibi yöntemlere başvuruldu.
Kürtlere karşı geliştirilen bu katliam suçunda genç, yaşlı, kadın, erkek ve çocuk demeden 200 bine yakın Kürt katledildi, 4 bin 500 köy yakılıp yıkıldı,.
1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.
1 Mart 2010 yılında Irak Yüksek Ceza Mahkemesi Halepçe Katliamı soykırım olarak tanımlanmış olmasına rağmen, sorumluların tamamı cezalandırılmadı. Ayrıca kurbanlara ödenmesi gereken tazminatı ödemedi. Bu katliam Irak Parlamentosu ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclisi’nin yanı sıra İngiltere, İsveç ve Norveç parlamentolarında da ‘Kürt soykırımı’ olarak karar altına alındı.