Rojava’da tehlikeli oyun: PKK’nin paravan partisinin başkanı Roj Peşmergelerinin ailelerine saldırı fetvası verdi

Rojava’da tehlikeli oyun: PKK’nin paravan partisinin başkanı Roj Peşmergelerinin ailelerine saldırı fetvası verdi

PKK’nin Rojava Kürdistanı’nındaki daki muhalifleri yıldırma siyaseti devam ediyor. Bu kapsamda son dönemde muhalif çevreler ve özellikle de Roj Peşmerge’nin ailelerine dönük tehditler yapılıyor. Bu tehditlerden biri de Şêx Baqî tarafından yapıldı.

Rojava’daki Partiye Demokrat a Kurden Surî adlı partinin başkanı Şex Baqî PKK medyasına yaptığı açıklamada “Roj Peşmergeleri’nin ailelerine ölüm tehdidinde bulundu.

Cemal Şex Baqi yaptığı konuşmada Kürdistan Bölgesindeki Roj peşmergeleri’nin PKK gerillalarını vurduğunu iddia etti. Baqi konuşmasında “Bu durum elbetteki Rojava’da yansımasını bulur. Çünkü bu Roj Peşmergelerinin aileleri Rojava’da. Mesele biz Rojavalılarla onlar arasında kan davasına döner.” dedi.

PKK’nin Roj Peşmergelerine düşmanlığının sosyal boyutları var

PKK 2021 yılı boyunca Rojava’daki muhaliflere ve Roj Peşmergelerinin ailelerine dönük özel savaş uygulamış ve tehditlerde bulunmuştu. Rojava halkını hem Kürdistan Bölgesine karşı düşmanlaştırmak ve Rojava’da tekçi sistemini güçlendirmek için “Xalifan’da 7 gerillamız Roj Peşmergelerince öldürüldü” yalanına dayalı bir süreç başlatmıştı. Kürdistan Bölgesi yetkilileri Xalifan’da hiçbir çatışma yaşanmadığını belirtmişti. Türk devleti ise Xalifan’daki gerillaları kendisinin vurduğu kabul etmişti.

PKK’nin Roj Peşmergelerine karşı düşmanlığı yeni bir tutum değil. Çok kez Roj Peşmergelerini karalamak için yalana dayalı programlar ve haberler yaptı. Fakat PKK’nin bundan sonra Roj Peşmergelerine karşı daha agresif bir tutum içinde olması bekleniyor. Özellikle PKK’nin Rojava’daki süreci artık yürütemez duruma gelmesi, Rojava içinde halkın yönetime karşı duyduğu rahatsızlık PKK’yi tüm sorunların üstünü örtmek için sanal bir düşman yaratmaya götüreceğe benziyor. Roj Peşmergelerin istikrarlı ekonomik durumu, Rojava’daki ailelerine gösterdikleri destek, ayrıca Roj Peşmergelerinin gördüğü itibar,  resmi kabul edilirlik durumu, yüksek eğitim düzeyi Rojava’da her geçen gün Roj Peşmergelerine olan güven ve popülerliği arttırıyor. Bu durum da özellikle sosyal olarak PKK’nin savaşçı alma siyasetini engelliyor. Çocuk kaçıran maaşlı elemanlarına bile esir muamelesi yapan, izinleri olmayan kendi savaşçılarının koşulları daha tartışılır hale geliyor. Bu da PKK’yi zora düşürüyor. Yani Roj Peşmergelerine saldırmak PKK’nin pek çok açıdan yaşadığı sıkışmışlığa karşı dönemsel nefes almasını ve kamuoyunu manipüle etmeyi sağlaya bilir.

PKK’nin kendi örgütsel çıkarları nedeni ile Kürtleri birbiri ile savaştıracak bir potansiyeli var. Daha öncede böyle yapmıştı.

PKK bu yılda bu olayın devamını getirmek için Roj Peşmergelerinin ailelerine gündeme koymak istiyor. Bunun için Baqi gibi bazı şahsiyetlerle toplumu buna hazırlamak istiyor.

Cemal Şex Baqi kimdir?

Cemal Şex Baqi P.D. K. S partisinin genel sekreteri. Bu partinin ismi nedeni ile KDP geleneğine bağlı gibi görünse de durum farklı. PKK ve Suriye devletinin ortak kurduğu bir parti PDKS. Aslında sadece KDP geleneğinin Rojava’daki mirasından faydalanmak ve KDP mirasını karalamak için kurulmuş paravan bir parti.

1990’larda Suriye istihbaratının desteği ile kurulan bu parti halk içinde teşhir olmuş, etkisiz bir aile partisi. 2000’lerden sonra Partinin başına geçen Cemal Şex Baqi ise Rojavalıların Esad yanlısı bir muhaberat yani istihbarat adamı olarak bildiği biri. Hatta geçmişte Suriye devletine bazı PKK’lilerin isimlerini verdiği için PKK kitlesi içinde de teşhir olmuş biri. Fakat Suriye’de gelişen süreçten sonra Suriye Devleti Baqi’ye yeni bir görev verdi. Bu kez PKK’ye yakın PYD saflarında yer aldı.

PKK’nin vitrin yaratma çabası 

PKK, Rojava’da geniş bir kitle tarafından destekleniyormuş gibi bir imaj yaratmak için pek çok parti ve örgüt kurdu. Öte yandan ise geçmişte var olan bazı isim partilerini de kendi etki alanı altında aldı. Pratik yürütücülüğü TEV-DEM adlı PKK kurumuna verilen bu çalışma kapsamında Aldar Xalil öncülüğünde bir gurup süreci yürüttü. Her bir partiye belli bir bütçe verildi. Bunun karşılığında da bu kişiler şişirilerek medyaya servis edildi. Daha sonra PKK tüm kurumları PYNDK ismi adı altında toplayarak bir vitirin yaratmak istedi.

PKK son dönemde bu yapıları tek tek ortaya çıkararak kendi belirlediği Kürt karşıtı siyaset çıkarlarına göre konuşturuyor.

Diğer Haberler