Doğu Kürdistanlı Politikacı Mustafa Selimi’nin YNK’li siyasetçiler tarafından iran devletine teslim edimesi sonrası idam edilmesinin üstünden iki yıl geçti.
İran’ın Saqqez kentindeki cezaevinden firar ederek Süleymaniye’ ye gelmiş burada yakalanarak İran devletine teslim edilmiş beş gün sonra idam edilmişti. Lahor Cengi’ye bağlı Zanyari ve asayiş güçleri olaydan haberdar olmadıklarını belirtmişlerdi. Hengaw İnsan Hakları Örgütü olayı deşifre etmişti.
YNK’nin tutumu ne oldu
Olay ilk basına yansıdığı günlerde YNK’nin o zaman ki Eşbaşkanı Lahor Cengi’nin kardeşi ve danışmanı olan Aras Şeyh Cengi “ne yapalım yani İran’ı karşımıza mı alalım, çıkarlarımıza göre davranacağız” dese de olayın Kürt kamuoyunda infiale yol açması sonucu YNK olayla ilgisi olmadığını, Selimi’nin Kürdistan’a gelmediğini iddia etmiştir. Bunun üzerine gazeteci Ali Ciwanmerdi belgelerle Selimi’nin Kürdistan’a geçtiğini ispatlamıştır.
Kürdistan Bölgesi Parlamentosu özel komisyon kurdu
Seqiz cezaevinden kaçtıktan sonra Banê kentinde yakalanan 11 Nisan’da İran rejimi tarafından idam edilen Doğu Kürdistanlı siyasi mahkûm Mistefa Selîmî’nin olayını araştırmak için Kürdistan Parlamentosu tarafından bir komisyon kuruldu. Bu komisyon araştırma yapmış, şahit dinlemiş bulgulara ulaşmış, netice de Mustafa Selimi’nin Süleymaniye ye kadar geldiği Süleymaniye’ tutuklanıp İran’a verildiğini tespit etmiş ve bir rapor hazırlayarak 2 Nisan günü Parlamento’ya ve hükümete sunmuştu.
Raporda neler yer aldı?
Rapor komisyonda yer alan Erşed Husên, Hîkmet Miḧemed, Rizgar Îsa Siwar, Nizar Mela Ebidulẍefar ve Miḧsîn Husên imzası ile hazırlandı. Rapor, Mistefa Selîmî cezaevinden firar eden 6 mahkûm ile birlikte Kürdistan Bölgesi’ne geçmeyi kararlaştırdığı, bazılarını giriş yaptığı bazılarının ise gelmekten vazgeçtiği belirtilerek “Mistefa Selîmî 2 Nisan 2020 tarihinde Güney Kürdistan’ın Pêncwên ilçesinin Germek nahiyesinin SîyaGwûze köyüne ulaşmış, oğluna kısa mesaj atarak güneye ulaştığını söylemiştir” ifadeleri de yer almıştı.
Komisyonun raporunda, Mistefa Selîmî’nin SîyaGwûzê köyünün camisine gittiği, orda geceyi geçirdiği ve köy halkından bazılarının kendisini gördüğü, daha sonra köyden bir kişinin coronavirus tehlikesi nedeniyle asayişi bilgilendirdiği, daha sonrası asayiş güçlerinin köye gelerek Mistefa Selîmî’yi götürdüğü ayrıntıları yer almıştı.
Raporda ayrıca Mistefa Selîmî’nin ailesi ile yaptığı görüşmede, Kürdistan Bölgesi’ne geçtiğini ve ordan İran’a teslim edildiğini söylediği bilgisi de yer almıştı.