YBŞ ve Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonun nedenleri ve Erbil’e atılan füzeler

YBŞ ve Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonun nedenleri ve Erbil’e atılan füzeler

PKK’nin Süleymaniye’de yayın yapan yayın organı RojNews, 2 Nisan günü sosyal medya hesabından PKK’ye bağlı YBŞ güçleri ile Irak’taki İran yanlısı Haşdi Şabi güçlerinin ortak operasyonunun paylaşmıştı.

Dün gece ise Kürdistan Bölgesinin başkenti Hewler yakınlarına yine füze ile saldırı düzenlendi. Füzeler Kewirgosk’taki petrol rafinerilerine yakın düştü. Füzelerin ise Musul yakınlarından atıldığı belirtildi. Yani füzeleri atan yerin Haşdi Şabi olma olasılığı yüksek. Elbette ki bu Haşdi Şabi’nin ilk Kürdistan saldırısı değil. Daha öncede de buna benzer saldırılar yapıldı. En son olarak İran 13 Mart gecesi Kürdistan Bölgesi başkenti Erbil’e 12 füze ile saldırı düzenlemişti.

Evet işin ilginci Musul’da birkaç gün önce PKK’nin Şengal gücü YBŞ ile Haşdi Şabi’nin ortak operasyon görüntülerini yayınlamasıydı. RojNews’in yayınladığı görüntülerin tarihi belirtilmiyor. Fakat haberin yayınlama biçimi sadece haber içerikli olmadığı ve aslında bu haber ile dolaylı bir mesaj verilmek istendiğidir. Burada verilen mesaj Haşdi Şabi ile ortaklığını askeri mecrada sürdürmektir.

İran’a yanlısı Haşdi Şabi güçleri IŞİD’in Şii versiyonu olarak biliniyor ve Kürtlere karşıtlığını her biçimde ortaya koyuyor. PKK ise IŞİD’in Irak’a saldırdığı 2013 yılından bu yana İran’ın yönlendirmesi ile Irak devleti içindeki bir Şii kanat ve Haşdi Şabi ile ilişkilendi. İran’ın Şii hilal projesinin bir devamı olan Şengal’in Kürdistan Bölgesinden koparılması projesinin devamı olarak PKK Şengal’de Haşdi Şabi bayrağı altında bir askeri güç toplandı. PKK’nin Haşdi Şabi bayrağı taşıyan gücü YBŞ ise tümden Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge düşmanlığına odaklanmış durumda.

 Her açıdan Kürdistan Bölgesinin düşmanı olan Haşdi Şabi’nin ortağı olan YBŞ’nin asıl misyonu İran’ın olası bir saldırısında Kürdistan Bölgesine saldırmak olarak görülüyor. Çünkü Irak ve İran gibi herhangi bir ordunun saldırması karşısında Kürtlerin vereceği genel tepki bilindiği için PKK olayı Kürtler arası bir çatışma olarak yansıtmak istiyor.

PKK medyasının uzun bir dönemdir Kürdistan Bölgesini karalamak için yaptığı yayınlar basit bir karalama kampanyası veya basit bir rekabet olayından çok daha detaylı düşünülmüş bir planın parçasıdır. Bu plan kısaca anti-Kürt cephesi dediğimiz çevreye aittir. Bu cephe planını Kürdistan Bölgesini statüsünü uluslararası toplumun ve Kürt halkının tepkisi çekmeden yapa bilmektir. Bunun içinde PKK’yi bu planın stratejik bir yerine yerleştirmişlerdir. PKK, Kürdistan Bölgesine yapılan saldırıyı KDP’yi yapılan saldırı gibi göstermek, Kürdistan Bölgesinin kendini yönetmesine dönük yapılan saldırıyı ise sınıfsal ve ekonomik bazı kavramlar altında gizlemek ile görevlendirilmiştir.
PKK Kürt halkında Kürdistan Bölgesine yapılan saldırıları ve yok etme girişimlerini normalleştirmek gibi bir psikolojik alt yapı hazırlamakla görevlidir. Ayrıca eğer önümüzdeki dönemde Kürdistan Bölgesine yapılan saldırılar soğuk ve örtülü bir süreçten çıkıp aleni ve aktif bir hal alırsa da PKK bu saldırıların içinde değişik isimlerle yer alacak. Bu isimlerden biri de YBŞ’dir. Çünkü PKK direk kendi adına yaptığı saldırılarda tepki gördü, ayrıca kendisi bir terör örgütü olarak kabul edildiği YBŞ, PKK’nin Kürdistan Bölgesine yapacağı saldırılarda kullanılacaktır.

PKK’nin Irak bayrağını Kürdistan toprağı olan Şengal’de kaldırması, Kürdistan bayrağını ret etmesi, bunu askeri bir gövde gösterisine dökmesi Kürdistan Bölgesi statüsüne saldıran güçlerin taşeronu olarak kullanıldığının açık ilandır.

Bu nedenle Haşdi Şabi’nin ve İran’ın Kürdistan Bölgesine her saldırışının ardında PKK’nin izlerini, PKK’nin her saldırısının ardında da İran ve Haşdi Şabi izlerini aramak yanlış olmayacaktır.

Diğer Haberler