Mahkeme Hifzullah Kutum hakkında kararını verdi

Mahkeme Hifzullah Kutum hakkında kararını verdi

Fırat ünversitesinde öğretim görevlisi olan Hıfzullah Kutum’un sosyal medyada ki Kürdistan paylaşımı ile ilgili açılan davada mahkeme Kutum’un suçsuz olduğuna kanaat etti.

Akademisyen Hifzullah Kutum, Kürt lider Mela Mustafa Barzani öncülüğünde, Baas rejimine karşı mücadeleye başladığı 11 Eylül 1960’ın yıl dönümünde Kürtçe, “Eylül devrimi Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan” sözleri içeren bir fotoğraf paylaşmıştı. Sonrasında da benzer birkaç paylaşım yapan Kutum hakkında üniversite yönetimi tarafından idari soruşturma başlatılarak, uyarı cezası verildi. Bu süreçte görevden alınan Kutum, sosyal medya ve bazı gazetelerde hedef gösterildikten sonra, 5 Kasım günü gözaltına alındı. Gözaltına alınırken saldırıya uğrayan ve çalışma odasının kapısına Türk bayrağı asılan Kutum, 6 Kasım’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hazırlanan iddianamenin kabul edilmesi ile 10 Kasım’da tahliye edilen Kutum hakkında, “Silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Elazığ 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi Hifzullah Kutum’un beraatine karar verdi. Daha sonra gerekçeli kararını açıklayan Mahkeme, Kutum’un paylaşımlarının suç oluşturmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı kanaatine varıldığını belirtti.

Mahkemenin kararı tüm üyelerin oy birliğiyle alındı, Kutum’un yurt dışına çıkış yasağı da kaldırıldı. Hifzullah Kutum isterse gözaltında ve cezaevinde geçirdiği süre nedeniyle devlete tazminat davası açabilecek. Ancak yargılama sırasında Kutum’un cezalandırılmasını isteyen Elazığ Cumhuriyet Savcısı, Bölge Adliye Mahkemesi’nde karara itiraz etti. Dilekçesinde Kutum’un silahlı terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemlerini meşru göstererek, bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propaganda yaptığını belirten savcı, beraat kararının kaldırılmasını istedi.

Beraat etmesine rağmen üniversiteye dönemeyen Hifzullah Kutum, görevine dönmek için yasal yollara başvuracak.

Diğer Haberler