Kürdistan Bölgesi Diyanet Bakanlığı Ezidilerin kutsal Pîrê Xoş Türbesi restore çalışmaları başlattı

Kürdistan Bölgesi Diyanet Bakanlığı Ezidilerin kutsal Pîrê Xoş Türbesi restore çalışmaları başlattı

 Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürdistan Bölgesi Diyanet Bakanlığı bünyesinde Ezdi Kürtleri’nin inanç ve ibadet yerlerini restore etme kararı aldı. Bu temelde Şêxan ibadethanesinin restore çalışmaları başlatıldı.

Şêxan İlçesi’nde bulunan Pîrê Xoş Turbesi belirlenen restore çalışmaları kapsamında başlatılmış ve şu ana kadar %90’ı tamamlanmış durumda.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ezdi İşleri Müdürlüğü hükümetin Ezdi Kürtlerin inanç ve ibadethanelerine çok önem verdiğini belirtti.

Pîrê Xoş Turbesi’nin 10 güne kadar tamamlanarak açılacağı, Ezdi inancında olan insanların da açılıştan sonra turbeye ziyaretler gerçekleştirileceği ifade ediliyor.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Ezdilere büyük bir önem verdiğine dikkat çeken Şêxanlı Mesûd Mehmûd şunları söyledi: “Bizler de Ezdiler olarak hükümetin bize verdiği değeri görmeliyiz. Özellikle inanç ve ibadet merkezlerimizi restore etme çalışması bizim açımızdan çok kıymetli.”

Pîrê Xoş Turbesi Proje Müdürü Haşim Ebdal turbenin ayrıntılarına ve restore çalışmalarına ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Kube yüksekliği 12 metre, genişliği 5 metre ve Ruhani Komitesi’nin belirlediği kurallar çerçevesinde yapılıyor. 10 ile 15 gün içerisinde tamamlanacak.”

Kürdistan Bölgesi Hükümeti son 3 yıldır Ezdi inancına ait inanç ve ibadet merkezlerinin restore edilmesi yönünde aldığı kararlar temelinde çalışmalar yürütüyor ve Laleş İbadethanesi ile çevre köylerinin de bu temelde yeniden restorasyonu, yapılandırılması, hizmet ulaştırılması proje kapsamında yer alıyor.

Diğer Haberler