Kerkük: Kürt yetkililer görevden alınıyor, Araplar atanıyor

Kerkük: Kürt yetkililer görevden alınıyor, Araplar atanıyor

 Kerkük’te Kürtlere yönelik ırkçı politiklara bugün bir yenisi daha eklendi ve bir Kürt yetkili görevinden alınarak yerine bir Arap yerleştirildi. Şimdi de başka bir Kürt yetkili daha görevinden uzaklaştırılmak isteniyor.

Siyasi gözlemci Merîwan Celal, Kerkük’ün Araplaştırılması süreci hakkında BasNews’e açıklamalarda bulundu: “Kerkük’te Araplaştırma siyaseti belli bir süreden beridir bilinçli bir şekilde yürütülüyor. Kürt yetkilileri görev değişikliği adı altında görevlerinden alınıyor. Yapılan bu uygulamada bir mantık bulamazsınız. Yapılanların Kerkük’ü Araplaştırma sürecinin bir devamı olarak görmek gerekir.”

Merîwan Celal açıklamasının devamında şunları söyledi: “Geçmişte Kerkük Üretim Müdürlüğü Başkanı bir Arap’tı ve emekli oldu, onun yerine bir Kürt’ün başkan adayı gösterilmesi gerekiyordu ve Kürtlerden Star Berzincî yeni başkan adayı olarak belirlendi. Kerkük’ün atanmış Valisi Rakan Ciburi, Star Berzincî adındaki Kürt’ün Kerkük Üretim Müdürlüğü Başkanlığı’na seçilmemesi için Kürt yetkilinin seçilmesine müdahale edererek emekli olan Müdürü yeniden görev başına getirdi. Kerkük’ün atanmış valise Rakan Ciburi Kerkük’ü Araplaştırmak için dilediği gibi şoven politikalarını uyguluyarak Kürtlere büyük zararlar veriyor.”

Merîwan Celal açıklamalarında, Kerkük Ünüversitesi görevlendirmeleri için de şunları belirtti: “2003’den sonra Kerkük Üniversitesi Rektörlüğü görevi Kürtlere verildi. Özellikle de Kürdistan Demokrat Partisi’nin (PDK) hakkıydı bu görev. Kerkük Üniversitesi’nin Rektörü emekliliğe ayrıldıktan sonra yerine Şii bir Türkmen getirildi. Kerkük Eğitim Fakültesi’nin Dekanı olan Dr. Ferhad’ı PDK, Kerkük Üniversitesi’ne Rektör adayı olarak gösterdi. Ancak Türkmen rektörü yasal olmayan bir şekilde görev başında tuttular.”

Merîwan Celal, Kerkük Belediyesi’nde görevli olan Kürt yetkililerinin görevden alınması için de çalışmalar başlatıldığını belirterek Kerkük’te, 16 Ekim 2017’den sonra kamu idaresindeki birçok Kürt yöneticinin görevinden alındığını ve yerlerine ithal Arapların yerleştirildiğini belirtti.

Merîwan Celal açıklamasının sonunda, yapılanların büyük bir haksızlık olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yapılan hak ihlalleri sadece Kürtlerin görevlerinden alınmasıyla sınırlı değildir. kerkük’ün Kürt mahallelerinde yaşayan Kürtlere karşı her gün hak ihlalleri yapılıyor. Kerkük Kürtleri büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bırakılmaktadırlar. Buradaki amaç; Kerkük’ü Kürtsüzleştirmektir.”

Diğer Haberler