Kürdistan Bölgesi demir yolu için ikinci adımı attı

Kürdistan Bölgesi demir yolu için ikinci adımı attı

 Kürdistan Bölgesi İmar ve İskan Bakanlığı, 915 kilometrelik demiryolu hattının fizibilitesi için İspanyol danışmanlık şirketi Conseltras ile bir anlaşma imzaladı. Kürdistan Bölgesi hükumeti, demir yolunun inşa projesi için daha önce Alman Deutsche Bahn demiryolu şirketi ile anlaşmıştı.

Kürdistan Bölgesi’nin bir ucundan diğer ucuna uzanan ve üç aşamada hayata geçirilecek olan demiryolu projesi için bugün imzalar atıldı.

Kürdistan Bölgesi İmar ve İskan Bakanı Dana Abdulkerim ile İspanyol danışmanlık şirketi Conseltras temsilcisi tarafından imzalanan anlaşmanın ardından bir açıklama yapan İmar ve İskan Bakanı Yardımcısı Agrin Abdullah, “Bakanlığımız, 915 kilometrelik demiryolu hattı projesinin hayata geçirilmesi için yeni bir adım daha attı. Bu aşamada fizibilite ve projesi proje giderleri için İspanyol danışmanlık şirketi Conseltras ile anlaştı” dedi.

Anlaşma uyarınca İspanyol şirket, Kürdistan demiryolu hattı projesinin ekonomik ve sosyal yönlerini inceleyen raporunu dokuz ay içerisinde Bakanlığa sunacak.

Proje hakkında bilgi veren Abdullah, “915 kilometre uzunluğa sahip olacak proje üç bölümden oluşuyor. Birinci aşamada İbrahim Halil Sınır Kapısı’ndan Perwizhan Sınır Kapısına kadarki hattı bir birine bağlayan kısım hayata geçirilecek ki bu hat Türkiye sınırından İran sınırına kadar uzanıyor. Kürdistan’ın tüm kentlerinden geçecek olan bu hat, Kerkük ve Musul’a da bağlanacak. İkinci ve üçüncü aşamalarda ise Erbil’in Hacı Omeran, Duhok’taki Berwari bölgesi ile Süleymaniye’nin Kaladıze ve Pencwin bölgeleri ve Halepçe’ye uzanacak hat ana hat ile bağlanacak” dedi.

İmar ve İskan Bakanı Dana Abdulkerim, 2 Şubat 2022’de başkent Erbil’de Alman Deutsche Bahn demiryolu şirketinin Avrupa ve Ortadoğu operasyonlarından sorumlu Genel Müdürü Vincent van Houten ile Kürdistan Demiryolu Projesi için varılan anlaşmayı imzalamıştı.

Bakan Abdulkerim, Kürdistan Bölgesindeki tüm şehirleri kapsayacak demiryolu hatlarının inşası için 2012 yılında bir proje hazırlandığını ve bu projenin ulaşım ile ticarete büyük hizmetler sunacağını söyledi.

Diğer Haberler