Rusya’nın Ukrayna’da savaşmak için Suriye’den paralı asker götüreceği iddia edildi

Rusya'nın Ukrayna'da savaşmak için Suriye'den paralı asker götüreceği iddia edildi

 Rusya’nın, daha önce şehir savaşlarını tecrübe etmiş bazı Suriyeli yabancı savaşçıları Ukrayna’ya savaşmaya götürmek üzere topladığı iddia edildi.

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, adı açıklanmayan üst düzey bazı Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, Moskova yönetiminin Ukrayna’daki savaşın gidişatı doğrultusunda yeni yöntemler için arayışta olduğunu yazdı.

Gazeteye konuyu değerlendiren 4 ABD’li yetkili, başta Kiev olmak üzere Ukrayna’da şehir savaşlarının yaşanması ihtimalinin artması üzerine Rusya’nın Suriye’den yabancı savaşçı götürmek üzere bu kişileri topladığını iddia etti.

“7 ay için 7 bin dolar teklif ediliyor”

Öte yandan Şarkul Avsat gazetesi de aynı iddiaları sayfasına taşıdı. Gazete Ukrayna’da Rus ordusunun yanında savaşmaları amacıyla Suriyelilerle sözleşmeler imzalamak için Şam’da ve hükümetin kontrolündeki bölgelerde aktif olmaya başladığı iddia edildi.

Şarkul Avsat’a İbrahim Hamidi imzalı haberde “Şam’daki savaş ağaları ve hükümetteki kardeşleri, gençlere sözleşme taslağı dağıtmakta aktifleşti. Sözleşmede, Ukrayna’da yedi ay süreyle ‘tesislerin korunması’ alanında çalışacak her kişiye yedi bin dolar verileceği belirtiliyor. İlk şart olarak, yedi ay boyunca Suriye’ye geri dönmemek ve ikinci şart olarak ise ‘Suriye hükümetinin bu sözleşmelerle hiçbir ilgisi olmaması’ sunuluyor. Savaşçı/ koruyucunun öldürülmesi durumunda, Suriye’deki ‘Şehitler Fonu’ kapsamında olmayacak, aksine ‘herhangi bir ayrıcalığa sahip olmayan’ bir ölü sayılacak. Ancak genç gönüllüler, birçok genç Suriyelinin göç etme nedenlerinden biri olan zorunlu askerlik hizmetini ertelemek için bunu sebep olarak görebilir” ifadelerine yer verildi.

Önceki gün Suriye Demokratik Güçleri(HSD) komutanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Türk medyasında savaşçılarının Ukrayna’da Rusya cephesinde savaşa katıldığına dair çıkan haberleri yalanladıkları belirtilmişti.

Diğer Haberler