400 bin kişinin yaşadığı Mariupol’de ateşkes yürürlüğe girdi, tahliyeler başladı

400 bin kişinin yaşadığı Mariupol’de ateşkes yürürlüğe girdi, tahliyeler başladı

Mariupol’deki Ukraynalı yönetim, bugün kentten insani koridor üzerinden tahliyenin başladığını duyurdu.

Rus güçlerinin ablukası altında olan Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’de sivillerin tahliyesine başlanıyor. Kent konseyi tahliyenin yerel saat ile 12’de başlayacağını açıkladı. Yaklaşık 400 bin kişinin bulunduğu kentte tahliye işleminin yerel saat ile 21’e kadar sürmesi bekleniyor.

Donetsk’te kontrolü elinde tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılar da Mariupol ve Volnovakha’da insani koridorların açılacağını duyurdu. Rusya ile müzakerelere katılan Ukrayna delegasyonuna başkanlık eden David Arachamija, Kharkov’da da insani yardım koridorunun pazar günü açılmasını beklediklerini söyledi.

Rusya, sivillerin tahliyesi için dün sabah saatlerinde geçici olarak ateşkes ilan etmişti.

Donestk’teki ayrılıkçı yönetim Mariupol ve dış mahallelerinden 300’den fazla kişinin Novoazovskiy bölgesine tahliyesini gerçekleştirdiklerini duyurdu.

BM: Ukrayna’dan kaçanların sayısı 1 milyon 500 bini geçti 

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’daki savaşın 10’uncu günü itibarıyla 1 milyon 500 binden fazla insanın ülkeyi terk ettiğini açıkladı. BM, durumu “Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en hızlı büyüyen sığınmacı krizi” olarak niteledi.

Rusya işgalinin başlamasından bu yana yalnızca Polonya’ya sığınan Ukraynalıların sayısının bir milyona yaklaştığı belirtildi. Polonya sınır güvenliği, sınırı geçen Ukraynalıların sayısını 922 bin 400 olarak açıkladı. Yalnızca Cumartesi günü 129 bin kişinin sınırı geçtiği, Pazar gününün erken saatlerinde de ülkeye giriş yapanların sayısının 39 bin 800’ü bulduğu açıklandı.

Polonya Dışişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkeye sığınanların çoğunluğunu Ukrayna vatandaşları oluştursa da iltica edenler arasında Özbekistan, Belarus, Hindistan, Cezayir, Nijerya, Fas, ABD ve diğer ülkelerin vatandaşları da bulunuyor.

Yunanistan da vatandaşlarının Ukrayna’dan tahliyesine devam ediyor. Yunan Göç Bakanlığı savaşın başından beri 906’ı çocuk, 3 bin 155 kişinin Yunanistan’a kaçtığını açıkladı.

Alman İçişleri Bakanlığı da pazar günü itibarıyla Almanya’ya sığınan Ukraynalıların sayısının 37 bin 800’e yaklaştığını açıkladı.

Diğer Haberler