Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in uyuşturucu tacirine “özel af” kararnamesi tepkiler geldi

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in uyuşturucu tacirine “özel af” kararnamesi tepkiler geldi

Irak Cumhurbaşkanlığı görevini seçime kadar sürdürecek olan Berhem Salih’in geçtiğimiz hafta içinde bir tutukluyu af etmesi Irak kamuoyunda tepkilere yol açtı. Berhem Salih geçtiğimiz hafta mahkemece yargılanmış ve ceza almış bir uyuşturucu tacirini af etmişti.

Uyuşturucu taciri eski Şii valinin oğlu

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in, 4 yıl önce “uyuşturucu ticareti” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Necef Valisi Luay Yasiri’nin oğlu Cevad Luay Yasiri için “özel af” kararnamesi çıkarması tepkilere neden oldu.

Salih’in, Cevad Yasiri için özel af içeren ve imzasını taşıyan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi basına sızdı. Özel af kararnamesi, Sünni Milletvekili Mişan Cuburi’nin yanı sıra Iraklı aktivistler, siyasi analistler ve gazetecilerin tepkisini çekti. Kararnameye tepki gösterenler, Cumhurbaşkanı Salih’e yeniden adaylık yolunun kapanmasını istedi.

Salih’in azledilmesi istendi

Irak’ta en çok izlenen ulusal televizyon kanallarından UTV’de haber tartışma programı sunan gazeteci Ahmed Molla Talal, yaptığı paylaşımda, söz konusu kararnameden sonra Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in görevden azledilmesi gerektiğini dile getirdi.

Paylaşılan bazı belgelere göre, Berhem Salih cumhurbaşkanlık görevinin sonlarına doğru gelirken Cewad Loey Cewad isimli tutuklu uyuşturucu tacirinin serbest bırakılmasını onayladı.

Necef Eski Valisi’nin oğlu olan Cewad Loey Cewad 2018 yılında uyuşturucu ticareti suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Elde edilen bilgilere göre, bu uyuşturucu tacirinin serbest bırakılma kararı 10 Ocak 2022 tarihinde alınıyor ve aynı gün cezaevinden dışarıya çıkartılıyor.

Salih’in adaylığı da tartışmaya açıldı

Berhem Salih, Kürdistan Yurtsever Birliği’nin (KYB) Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday gösterilmişti.

Salih’in, tepkiye neden kararname sonrası Cumhurbaşkanlığı adaylığının zora girdiği ifade ediliyor.

Diğer Haberler