İran’dan Kürdistan karşıtı yeni bir hamle: Irak Yüksek Federal Mahkemesi Kürdistan petrol ve gazı hakkında karar aldı

İran’dan Kürdistan karşıtı yeni bir hamle: Irak Yüksek Federal Mahkemesi Kürdistan petrol ve gazı hakkında karar aldı

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’nin gaz ve petrol yasasının “Irak anayasasına aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat’a teslim edilmesi gerektiğine” dair karar çıkardı.

Irak resmi haber ajansı İNA’nın haberine göre, Irak Yüksek Federal Mahkemesi üyeleri, Kürdistan Bölgesi’nin merkezi yönetim dışında petrol ihracatı konusunu görüştü.

Mahkemeden çıkan kararda, Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz yasasının, federal hükumetin anayasasına aykırı olduğu ileri sürüldü.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, kararında, Kürdistan Bölgesi hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanı’na bilgi vermek zorunluluğu getirilerek, “Bölgeden ihraç edilen petrol gelirleri merkezi yönetim Petrol Bakanlığı’na teslim edilmeli” ifadesi yer aldı.

Irak Federal Mahkemesi kararının hemen Irak Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve hükümet kurma süreci sonrasına geldi. Siyasi yorumcular bu kararın iran’ın müdahalesi ile Kürdistan Bölgesine tehdit için aldığını belirtiyor.

Diğer Haberler