Aşının mucidi çift Yılın Atatürkçüsü Ödülünü kabul etmedi

Aşının mucidi çift Yılın Atatürkçüsü Ödülünü kabul etmedi

Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından kendilerine verilen Yılın Atatürkçüsü Ödülünü kabul etmediler.Söz konusu açıklama Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından yapıldı. Uğur Şahin ve Özlem Türeci konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.
Biontech kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından verilen ödülü neden kabul etmedikleri konusunda Atatürkçü Düşünce Derneği ile BioNTech firması arasındaki ödül yazışmalarının kamuoyuyla paylaşılması istendi.

Uğur Şahin Kimdir?

Uğur Şahin, Hatay’da dünyaya geldi. 55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışıyor.
İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun’da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya’ya göçmüştü.
Babası Köln’deki Ford fabrikasında çalışan Şahin’in hayali doktor olmaktı. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya’nın en zengin 100 kişisi arasında. İngiliz Telegraph gazetesine göre çift, ilk şirketleri Ganymed’i 1,4 milyar euroya satmıştı.
Sahibi olduğu BionTech şirketinde 80 civarında bilim insanı çalıştıran Prof. Dr. Uğur Şahin, 3,9 milyar dolarlık servetiyle 4 yaşındayken gittiği Almanya’nın 93’üncü zengini unvanını aldı.

Özlem Şahin Kimdir?

Melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerine çalışmalar yürüten Dr. Uğur Şahin’in eşi Dr. Özlem Türeci, firmanın ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde büyük rol oynadı.
Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alanda aşı çalışmalarına yöneldi. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalışırken 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’te bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor

Diğer Haberler