600 km’lik Irak-Suriye sınırında teyakkuz

600 km'lik Irak-Suriye sınırında teyakkuz

IŞİD’in Sina hapishanesine saldırısının ardından Irak, Suriye sınırında güvenlik önlemlerini sıkılaştırıyor. Irak ve Suriye arasındaki 600 km uzunluğundaki sınır geçmişte de IŞİD tarafından kullanıldı bu nedenle Irak açısından sınır güvenliği çok önemli. Hasekide yaşanan olaylardan sonra Irak sınırda teyakkuza geçti.  Irak sınırından sadece 50 km uzaklıkta bulunan Haseki’deki IŞİD teröristlerinin son günlerdeki hareketleri Irak’ı teyakkuza geçirdi. IrakSınıra hendekler kazıldı ve tel duvarlar örüldü.

Irak’ın Suriye sınırına ördüğü tel duvar, Şengal sınırından Irak’ın batısındaki Anbar vilayeti civarındaki Kayim kasabasına kadar uzanıyor.

IŞİD kalkışmasının yaşandığı Haseke Irak sınırına yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Irak ile Suriye arasındaki sınırın uzunluğu ise 600 kilometre dolayında. Ninova Harekat Komutanı yaptığı bir açıklamada, sınıra gözetleme kuleleri, gece görüş kameraları ve termal kameraların sınır hattında konumlandırıldığını söyledi.

Uzmanlar bu sınır hattının yer yer kontrol edilemeyecek düzeyde coğrafi engeller de barındırdığına dikkati çekiyor. Yaşanan son IŞİD firarı da sınır hattındaki durumu gözden geçirmek üzere Iraklı yetkilileri harekete geçirdi. Geçtiğimiz günlerde Irak Başbakanı Mustafa Kazımi Suriye sınırında incelemelerde bulunarak yeni önlemler alınması için talimatlar vermişti.

Irak silahlı Kuvvetler Sözcüsü Yahya Resul yaptığı açıklamada “Kazımi’nin sınır hatlarını ziyareti meselenin ciddiyetini ve hükümetin hassas yaklaşımını gösteriyor” dedi.

Bir grup komutanla sınır hattına giden Irak Batı Ninova Harekât Komutanı Albay Rukin Cebar Neme, “Üç sınır noktası sınır güçlerinin komutasıyla güçlendirildi. Savunma noktaları, beton kuleler ve gerekli silahlarla takviye edildi. Böylece sınır kuvvetleri komutanlığının sorumluluğunda olan ilk savunma hattı da tamamlanmış oldu. Bundan sonra ordu tarafından kontrol edilen bir savunma bölgesi var” dedi.

Diğer Haberler