Hengaw: 2021 yılında 10 işkence ile 17 Kürt mahkum cezaevlerinde hayatını kaybetti

Hengaw: 2021 yılında 10 işkence ile 17 Kürt mahkum cezaevlerinde hayatını kaybetti

 İran cezaevlerinde geçtiğimiz yıl 10’u işkence ile olmak üzere toplam 17 Kürt mahkumun hayatını kaybettiği bildirildi.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü Hengaw’ın 2021 İran cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin raporunda 17 Kürt mahkumun İran cezaevlerinde öldürüldüğü kaydedildi.

Hengaw’ın raporuna göre 4’ü siyasi tutuklu olmak üzere 17 Kürt mahkum hayatını kaybetti. Rapora göre cezaevlerinde hayatını kaybeden Kürt  17 mahkumdan,  dördü siyasi tutuklu, üçü kasten adam öldürmek, ikisi uyuşturucu bağlantılı,  altısı adi suçlardan, mali sabıkası olan bir tutuklu ve bir faili meçhul dava bulunuyordu. Bu 17 kişiden 10’u işkenceyle öldürüldü; Dört kişi tıbbi ihmal nedeniyle öldü, biri intihar etti ve biri diğer mahkumlarla çıkan çatışmalarda öldü. Bu listedeki bir kişinin ölüm nedeni bilinmiyor.

Raporda, güvenlik güçleri tarafından işkence edilerek öldürülen üç siyasi tutuklunun cesetlerinin henüz ailelerine teslim edilmediği vurgulanıyor.

Rapora göre en fazla Kürt mahkum 10 mahkum ile Urmiye Cezaevi listenin başında yer alırken, Kirmanşan Cezaevi’nde 3, Sine Cezaevi’nde 2, Îlam Cezaevi’nde 2 Kürt mahkum hayatını kaybetti.

Diğer Haberler