PKK medyası ABD Hükümeti adına yalan haber mi yayınladı?

PKK medyası ABD Hükümeti adına yalan haber mi yayınladı?

Geçtiğimiz hafta PKK’nin Rojava merkezli yayın yapan bazı yayın organları bir haber yayınladı. Haber “ABD, Türkiye’den Suriye’den güçlerini çekmesini istedi” manşeti ile yayınlanmıştı. ANHA tarafından servis edilen haberin kaynağı olarak Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Başkan Yardımcısı Nadine Maenza kaynak olarak gösterilmişti. Haberde Maenza’nın “ülkesinin hükümetinin Suriye’den çekilmesini istediği ve Türkiye’den çekilme programını ABD’ye iletmesini talep ettiği” ifadeleri yer almıştı.

Maenza böyle bir hassas konunun haber yapılmasından sonra bir açıklama yaparak böyle bir ifade kullanmadığını belirtti. Nadine Maenzo Rudaw’a gönderdiği mektup ile konuya açıklık getirdi.

Maenza’nun mektup ile yaptığı açıklamada “Rojava ziyaretinin kişisel bir ziyaret olduğunu Rojava üniversitesinin daveti ile bir konferansa katılmak için geldiğini ve Amerikan hükümetini temsil etmediğini belirtti. Ayrıca Maenza kendisine yöneltilen “Türkiye’nin Suriye’deki varlığı” sorusuna ise üyesi olduğu Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonunun yıllık raporunu işaret ettiğini açıkladı.

Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu yıllık raporunda Amerikan hükümetine bazı önerilerde bulunmuştu. Bu öneriler arasında “ABD Hükümeti’nin Türkiye’den Suriye’den çıkmasını talep etmesi” vardı. Diğer bir öneri ise ABD’nin Rojava Özerk yönetimi ile resmi diyalog kurması çağrısıydı. Fakat hükümet şu ana değin bu önerilere cevap vermiş değil.

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Federal Hükümeti ile ilişki içindeki bağımsız bir kuruluş. Komisyonun karar alma ve karar süreçlerine katılma gibi bir misyonu yok. Misyonu öneri ve raporlar hazırlamakla sınırlı.

PKK medyasının yaptığı haber Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu Başkan Yardımcısı Nadine Maenza’yı da zor durumda bırakan bir haber oldu. Bu nedenle Maenza bir açıklama yapmak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Diğer Haberler