Baba Merdûx Rûhanî’nin ‘Kürt Meşhurları Tarihi’nin 2. cildi çıktı

Baba Merdûx Rûhanî’nin ‘Kürt Meşhurları Tarihi’nin 2. cildi çıktı

 Tarihçi-yazar Baba Merdûx Rûhanî’nin Farsça kaleme aldığı Kürt Meşhurları Tarihi’nin 2. cildi Hîvda İletişim tarafından çıktı.

Çevirmenliğini Kenan Subaşı’nın yaptığı eserin 2. cildi 551 sayfadan oluşmakta.

Kürt tarihinde önemli bir yere sahip olan âlim, arif, edip ve şairlerin biyografilerinin ve eserlerinden belli başlı şiir ve nesir örneklerinin tanıtıldığı Kürt Meşhurları Tarihi’nin 2. cildi Türkçe alanında kaynak bir eser niteliğinde.

Hîvda İletişim tarafından kısa bir süre içerisinde basılacak olan eserin 3. cildinde ise Kürt tarihine önemli izler bırakan siyasi şahsiyetler, emirler ve sultanlar tanıtılacak.

Baba Merdûx Rûhanî, dini ilimlerle birlikte birçok alanda kitap ve eser telif etmekle beraber, yarım asır süren bir çalışmanın ürünü olan Kürt Meşhurları Tarihi adlı eseri okuruna sunmakta.

Baba Merdûx Rûhanî’ye ait bir dörtlük;

“Hakkın emriyle cihan var olduğunda

Adem yaratılıp ademîzâd doğduğunda

Vatan sevgisi ve millet, kavim muhabbeti

İnsanın özüne ödünç olarak yerleştirildi”

Baba Merdûx Rûhanî Kimdir?

Rojhilat Kürtlerinden olan Baba Merdûx Rûhanî, 1923 senesinde Sine (Senendec) ilinin Kamyaran ilçesinde bağlı Kaşterê köyünde dünyaya geldi. Rûhanî ilk eğitimini babasının yanında aldı. İlerleyen yılarda ise dönemin önemli alim ve hocalarının yanında eğitimine devam etti. Tahran Üniversitesi’nde Akademik Bilimler okuyan Rûhanî eğitiminin bitmesiyle beraber Sine’ye tekrardan döner.

Fıkıh, tefsir, bilim ve matematik alanında önemli bir şahsiyet olan Baba Merdûx Rûhanî Kürt Meşhurları Tarihi adlı eserini (Tarîxî Meşahirî Kurd) Farsça kaleme almıştır.

Şîwa lakabıyla tanına Rûhanî, yakalandığı kanser hastalığına 1989 yılında İran’ın başkenti Tahran’da hayatını kaybetti.

Diğer Haberler