Irak Bağımsız Yüksek seçim Komisyonu, seçimlere yapılan itirazlar sonrası yapılan elle oy sayımı sonrası kesin sonuçları dün açıkladı. Şii ittifakı seçim sonuçlarına ikinci kez itiraz ediyor.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerin resmi sonuçları açıklandı. Irak Bağımsız Yüsek Seçim Komisyonu, Şii lider Mukteda es-Sadr liderliğindeki ittifakın seçim zaferini kesinleştirdi.
Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Adnan Halef, başkent Bağdat’ta bir basın toplantısı düzenledi.
Halef, yapılan tüm itirazların yeniden incelenmesinin ardından, daha önce açıklanan ilk seçim sonuçlarına göre Bağdat, Ninova, Erbil, Kerkük ve Basra’da birer sandalye olmak üzere toplam 5 sandalyede değişiklik olduğunu belirtti.
Açıklanan resmi sonuçlara göre 329 sandalyeli mecliste Sadr hareketi 73 sandalye kazanırken eski Meclis Başkanı Muhammed Halbusi liderliğindeki Sünni ittifak 37 sandalyeyle ikinci sırada yer aldı. Önceki seçim sonuçlarında 33 sandalye kazanan Kürdistan Demokrat Partisi (PDK) ise 31 sandalyeyi kesinleştirdi.
İran’a yakınlığıyla bilinen Fetih ittifakı bir önceki seçimlere göre büyük kan kaybına uğradı. Fetih’in meclisteki sandalye sayısı 47’den 17’ye geriledi.
Komisyon tarafından açıklanan nihai sonuçlar onaylanması için Federal Mahkemeye (Anayasa Mahkemesi) gönderilecek.
Kesin seçim sonuçları onaylandıktan sonra yeni Meclisin 10 gün içinde ilk oturumunu düzenleyerek başkan ve iki yardımcısını seçmesi gerekiyor. Meclis daha sonra en geç bir ay içinde cumhurbaşkanını seçecek. Yeni cumhurbaşkanı, Şiilerin üzerinde anlaştığı başbakan adayına hükümeti kurma görevini verecek. Başbakan adayı da en geç 30 gün içinde kabineyi oluşturarak Meclisin onayına sunacak.
Seçimden zaferle çıkan Muqteda es Sadr ise seçim sonuçlarınınaçıklanması ardından komisyona teşekkür etti.
İran yanlısı Şii blok: seçim sonuçlarını reddediyoruz
Seçim sonrası İran’ın girişimiyle İtari Tensiq adıyla ittifak oluşturan İran yanlısı Şii partiler, dün açıklanan seçim sonuçlarını tümden reddettiklerini açıkladı. İtari Tensiq İttifakı seçim komisyonun sonuçlarını duyurması ardından yaptığı açıklamada Irak erken seçim sonuçlarını reddettiklerini ve seçim komisyonun sonuç bildirgesini kabul etmedikleri kaydedildi.
İran’a yanlısı Şii siyasi taraflar, seçimde zaferle çıkan ve hükümet kurması beklenen Mukteda es Sadr’ın başkanlığını yaptığı Sadr Hareketi’ne karşı İtari Tensiq İttifakı’nı kurmuştu.
İttifakın içerisinde Sadr Hareketi dışındaki İran yanlısı Şii partiler yer alıyor; Maliki liderliğindeli Yasa Devleti Koalisyonu, Amiri liderliğindeki Fetih Koalisyonu, Fazil Partisi, Devlet Güçleri Koalisyonu ve Eta Hareketi.
Usulsüzlük ve hile iddiaları
Seçimler sonrasında çoğunluğu Şii gruplardan olmak üzere binin üzerinde usulsüzlük başvurusu yapılmıştı. Irak Seçim Komisyonu, şikayetlerin incelenmesi sonucu beş sandalyede değişiklik olduğunu ve genel sonucun bu değişikliklerden etkilenmediğini bildirdi. Irak’taki BM misyonunun başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert de, seçimlerde “sistematik hile” yapıldığına dair bir işaret bulunmadığını açıklamıştı.
Petrol zenginliğine rağmen yıllardır siyasi ve ekonomik kriz içindeki ülke, 2019 sonundan itibaren siyasi elite karşı kitle gösterilerine sahne olmuş, siyasi istikrarsızlık endişeleri nedeniyle seçimler öne çekilmişti. Irak Seçim Komisyonu, seçimlere katılım oranını yüzde 44 olarak açıkladı. Böylece, Saddam Hüseyin’in devrildiği 2003 yılından sonra gerçekleşen beş seçim arasında en düşük katılım oranı kaydedildi. 2018 yılında seçime katılım oranı yüzde 44,5 olmuştu.
Kaynak: Basnews