Mesrur Barzani Alman gazetelerine konuştu: İnsan kaçakçılığı engellenmeli

Mesrur Barzani Alman gazetelerine konuştu: İnsan kaçakçılığı engellenmeli

 Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani yaptığı açıklamada, bütün tarafların birleşerek Belarus – Polonya sınırında mahsur kalan mülteciler için, özellikle durumları giderek kötüleşen insanların ve çocukların durumlarına yönelik ortak ve köklü bir çözüm bulunması için çareler üretmesi gerektiğini belirtti.

Almanya’nın Frankfurter Allgemeine Zeitung -FAZ ve Die Welt gazetelerine verdiği mülakatta Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak Belarus – Polonya sınırları arasında böyle bir durumun yaşanacağını tahmin edemediklerini dile getirdi.

Başbakan Mesut Barzani mülakatta şunları söyledi: “Mülteci olanlar sadece ekonomik anlamda zorluk yaşayan insanlar değiller. Hatta bir kesimi ekonomik olarak gayet iyi durumdaydılar. Hepsi de vize alarak, yasal bir şekilde bu yolculuğa çıktılar. Kürdistan Bölgesi’nden Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’ye giderek turist gibi gezilere katıldılar. Direk olarak Kürdistan Bölgesi’nden Belarus’a gitmediler.”

Avrupa Birliği ülke yetkililerinin Belarus’ta toplanan mültecilerin Avrupa ülkelerine geçişlerini önlemek için ciddi tedbirler aldığına dikkat çeken başbakan açıklamasında, bu türden problemlerin kısa ve uzun vadeli çözümleri için birlikte hareket etme ve çözümler üretme temennisini dile getirdi.

Mesrur Barzani mülakatta açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Bizim bir an önce suç şebekelerini deşifre etme ve halkımızı yasal olmayan, kaçak yollardan Avrupa’ya götürmelerini engelleyen tedbirlere ihtiyacımız var. Bu şebekeler verdikleri vaatlerle halkımızı kandırıyorlar. Bahsettiğim bu şebekeler sadece Kürdistan Bölgesi’nin değil aynı zamanda Avrupa ülkelerinin de güvenlikleri açısından ciddi bir tehlike arz ediyorlar.”

Özellikle Almanya ve Avrupa ülkelerinin bu sorunların çözümleri konusunda daha fazla çaba sarfetmesi gerektiğini ifade eden başbakan açıklamasının devamında, bunun için Avrupa ülkelerinin Irak’ın gelişimi konusunda daha fazla irtibatlı ve destek verici olmaları gerektiğini söyledi.

Irak’ın zengin ve ekonomik desteğe ihtiyacı olmadığına dikkat çeken Mesrur Barzani, Irak’ın reform ve yolsuzluklarla mücadeleye ihityacı olduğuna vurgu yaptı.

ABD’nin Irak’tan çekilmesi halinde çok büyük krizlerin yaşanacağını söyleyen Başbakan Mesrur Barzani mülakatının sonunda, Batı dünyasının Irak’tan çekilmesi halinde Irak’ın Iraklılara kalmayacağını çünkü Batı’nın Irak’tan çekilmesi halinde Irak’ın farklı güç ve taraflara terk edileceğini, bu güç ile taraflarında Irak’a faydalarının olmayacağı, aksine zarar getireceklerini belirtti.

Diğer Haberler