MSD’nin Moskova’daki görüşmelerinde ön anlaşma sağladı mı?

MSD'nin Moskova'daki görüşmelerinde ön anlaşma sağladı mı?

Demokratik Suriye Meclisi(MSD) Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed liderliğindeki Rojava heyeti Moskova’da Rus Dışişleri Bakanı ile bir araya geldi. BasNews’e konuşan Moskova’dan bir kaynak görüşmede bir çok konuda mutabık kalındığı bilgisini verdi.

 Rojava Özerk Yönetimi’nden bir heyet MSD Yürütme Kurulu Başkanı Îlham Ehmed başkanlığında Rusya’da bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyaretin Şam ile Rojava yönetimi arasında bir süredir devam eden müzakereler sürecine denk gelmesi dikkat çekti.

Ön anlaşmaya varılmak üzere

BasNews’e Rojava yönetiminin Rusya temasları hakkında konuşan Moskova’dan bir Kürt kaynak,  MSD heyetinin Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndaki üst düzey yetkililerle petrol, sınır geçişleri, eğitim, kuzeydoğu Suriye’deki(Rojava) hizmetler hakkında ciddi görüşmeler yaptığını ve taraflar arasında  bir ön anlaşmaya varılmak üzere olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik operasyon tehditlerine karşılık Rusya ile rejim arasında bir dizi görüşmeler olmuş,  Rusya, rejim ordusunun Türkiye ile Kürt sınır bölgelerine konuşlandırılmasını teklif etmiş, ancak Demokratik Suriye Güçleri(HSD) bu teklifi reddetmişti. Moskova’daki Kürt kaynağa göre Suriye’de yürütülen müzakarelerde bir uzlaşıya varılamayan dosyaların Rusya ile müzakere edildiğini kaydetti.

Güvenlik ve askeri konular masada değil

Moskova’daki kaynağın aktardığına göre görüşmede güvenlik ve askeri dosyalar görüşmelerin başka bir aşamasına ertelenirken, Moskova’daki mevcut toplantıların Suriye’nin kuzeydoğusundaki ekonomik, hizmet ve idari boyutlarla ilgili olduğunu söyledi.

BasNews’e konuşan kaynağın aktardığına göre görüşmelerde Rusya, Özerk Yönetimin talep ettiği Tel Koçer (Al Yarubiyah) sınır kapısının açılması ve kapıya ortak olması karşılığında  HSD’nin kontrol ettiği bölgelerdeki petrolün yüzde 75’ini Suriye rejimine vermeyi teklif ettiğini, Kürt heyetin bu teklife sıcak baktığını kaydetti

Öte yandan kaynak Moskova’daki görüşmelerde rejimin okullardaki eğitim sistemini kontrolünün iadesi karşılığında Rojava Özerk Yönetimi’nin müfredatını kabul etmesi taraflar arası uzlaşıya varılan diğer bir konu oldu.

Ancak Kürt kaynak, Moskova’da yapılan görüşmelerden çıkan sonuçların, iki taraf arasında nihai bir anlaşma olmadığını, ön anlaşmalar olduğunu ve gelecekte gerçek bir anlaşmaya varılana kadar görüşmelerin devam edeceğinin altını çizdi.

Kürt kaynak kapsamlı bir anlaşmaya varılana ve ülkede siyasi bir çözüm geliştirilene kadar, Rojava ve Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerinin Suriye Demokratik Güçleri ve güvenlik kurumlarının kontrolünde olacağını sözlerine ekledi.

İlham Ehmed ise geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada Rusya ve Suriye rejiminin Kombanê sınırına 3 bin asker konuşlandırma teklifini reddettiklerini duyurmuştu.

Diğer Haberler