Birleşmiş Milletler Irak gündemli toplandı, operasyonlar, seçimler ve ihtilaflar tartışıldı

Birleşmiş Milletler Irak gündemli toplandı, operasyonlar, seçimler ve ihtilaflar tartışıldı çin, Türkiye, Erbil, Bağdat

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, önceki gün Irak gündemi ile toplandı. Toplantıda Irak’ta 10 Ekim’de gerçekleştirilen seçimler, Erbil ile Bağdat arasında yaşanan ihtilaflar ve Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki operasyonları da ele alındı.

ABD’den Irak’a kutlama

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Irak’ta gerçekleştirilen seçimleri “ülke tarihinin en başarılı seçimleri” olarak tanımladı ve Irak’ı seçimlerdeki başarı nedeniyle kutladı.

Thomas-Greenfield, “Seçim özel bir zaferdi. Bu, Irak halkının liderlerini seçmesi için gerçek bir fırsattı ve Iraklılar bunu başardı. Tüm Iraklıları bu seçimden dolayı tebrik ediyoruz” dedi.

Sadece ABD değil, Çin, Rusya ve Güvenlik Konseyi’nin diğer tüm üyeleri değil de, seçimlerin sonucunu ve Irak’ın siyasi geleceğini değiştirmek için güç kullanımına karşı oldukları mesajını verdi.

BM Sözcüsü Stephen Dujarric, seçim sonuçları ve yapılış tarzıyla ilgili farklı bir görüşü veya itirazı olanların yasal yollar ve anayasal kurumlar aracılığıyla itirazını dile getirmesi gerektiğini söyledi.

Dujarric, “Siyasi çatışmalarla şiddet yoluyla uğraşmak hiçbir ülkenin çıkarına değildir” diye konuştu.

Ancak Salı günkü toplantı sadece Irak’taki seçimlerle ilgili değildi. BM Güvenlik Konseyi üyeleri Irak’ın istikrarını ilgilendiren diğer konuları da değerlendirdi.

“Erbil ile Bağdat’ın çabalarını destekliyoruz”

ABD’nin aksine, Rusya, İngiltere ve Fransa’nın BM elçileri Erbil-Bağdat ilişkilerine değinmeyi ihmal etmedi. Rus temsilci Irak’ın istikrarının koruması açaısından iki taraf arasındaki ilişkilerin “önemli bir nokta” olduğuna değindi.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyansky, “Bağdat ve Kürt bölgesindeki yetkililerin sorunlarını çözme çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bağdat ve Erbil arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin güvenliğin güçlendirilmesine ve sorunların çözülmesine yardımcı olacağına inanıyoruz. Bu hem Kürtlere ve hem de Irak halkına fayda sağlayacaktır” diye konuştu.

Çin ilk defa Türkiye’yi eleştirdi

Öte yandan Çin’in BMi Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak toprakları içerisindeki askeri operasyonlarına değindi.

“Irak, 4 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi Başkanlığjna Türkiye’nin Haziran-Eylül ayları arasında Irak’ın hava sahasını ihlallerini listeleyen bir mektup gönderdi” diyen Shuang, “Mektupta, hava saldırıları ve bombalamalar nedeniyle sivillerin öldürüldüğü belgelendi. Çin, tüm tarafların Irak’ın birliğine ve egemenliğine saygı duymasını umuyor” ifadelerini kullandı.

Geng Shuang, Irak’ta güvenlik durumunun ciddiyetini koruduğunu vurgulayarak, IŞİD güçlerinin sıkça saldırı düzenlediklerini ve uluslararası toplumun Irak hükümetinin terörle mücadele çabalarını kararlılıkla desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Irak’ın BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı’na gönderdiği mektuba göre, Türkiye Haziran-Eylül ayları arasındaki dönemde, 1950 kez ihlal Irak’ın hava sahasını ve topraklarını etti.

Diğer Haberler