22 yıl önce bu gün Kürdistan Parlamentosu Kürdistan bayrağını resmi bayrak olarak kabul etti

22 yıl önce bu gün Kürdistan Parlamentosu Kürdistan bayrağını resmi bayrak olarak kabul etti

Kürdistan Parlamentosu’nun Kürdistan bayrağını resmi bayrağı olarak kabul edilişinin üzerinden 22 yıl geçti.

Kürdistan Parlamentosu 11 Kasım 1999 tarihli oturumunda Kürdistan bayrağını Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin resmi bayrağı olarak kabul etti.

Parlamento 19 Haziran 2004 tarihinde 48 sayılı karar ile 17 Aralık tarihini Kürdistan Bayrağı Günü ilan etti.

1945 tarihinde Doğu Kürdistan’daki Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti’nin ilanından 35 gün önce Kürdistan bayrağı Mahabad’daki tüm  resmi kurum ve sokaklarına asılmıştı. 17 Aralık 1945  Doğu Kürdistan devrimi Kürdistan bayrağınını resmi bayrağı olarak ilan ettiği gündür.

Kürt kadın devrimci Seyidzade Fatma Husenî’nin elleriyle diktiği Kürdistan bayrağı 22 Ocak 1946 tarihinde Mahabad Kürdistan Cumhuriyeti ilanında Cumhurbaşkanı Qazi Mohamed ve Kürt bakanların hazır olduğu törende göndere çekilmişti.

Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılması ardından Kürt önder Qazi Mohamed, Kürdistan Bayrağını Ölümsüz Mela Mistefa Barzani’ye teslim ederek, Güney ve Doğu Kürdistan devrimlerinin sembolü haline getirdi.

Kürdistan bayrağı yeşil-beyaz-kırmızı zemin üzerine 21 ışından oluşan sarı güneş ile sembolize ediliyor.

Kırmızı renk; devrim ve Kürt halkının hakları için mücadelede dökülen şehit kanını, beyaz renk; Kürt halkının her daim barıştan yana olmasını, yeşil renk; Kürdistan doğası ve ülkesini, 21 ışınlı sarı güneş ise; Kürdistan halkının kutladığı 21 Mart Newroz bayramı ve 21 yy’da çağdaş Kürt milletini temsil ediyor.

Diğer Haberler