Irak Başbakan’ı Kazımi’ye dönük saldırının ayrıntıları ortaya çıktı

Irak Başbakan'ı Kazımi'ye dönük saldırının ayrıntıları ortaya çıktı

Irak İçişleri Bakanlığı, Başbakan Mustafa Kazımi’ye yönelik saldırıda 3 silahlı insansız hava aracının (SİHA) kullanıldığını duyurdu. Kazımi saldırıdan yara almadan kurtulmuştu.

Irak İçişleri Bakanlığı Enformasyon Dairesi Başkanı Tümgeneral Saad Maan, Başbakan Mustafa Kazımi’yi hedef alan saldırının “bir terör eylemi” olduğunu söyledi.

Suikast girişiminin 3 adet bomba yüklü İHA tarafından gerçekleştirildiğini belirten Maan, “Güvenlik güçlerinin iki İHA’yı düşürdüğünü, üçüncüsünün ise Başbakan’ın konutunu hedef aldığını kaydetti.

Tümgeneral Saad Maan, Kazımi’nin saldırıdan yara almadan kurtulduğunu ancak bazı kişilerin yaralandığını söyledi.

Maan, saldırı hakkında soruşturma başlatıldığını bildirdi.

Irak Bakanlar Kurulu da saldırının arkasındaki isimlerin bulunup yargılanması için kararlılıkla çalışılacağını açıkladı.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, saldırının ardından Yeşil Bölge’de güvenlik durumunun istikrarlı olduğunu duyurdu.

Güvenlik güçlerinin gereken önlemleri aldığını vurgulayan Resul, da faillerin bulunması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Öte yandan Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Kazimi’nin konutuna yönelik saldırı yapılacağı konusunda uyarıldığı ve böylece Kazımi’nin saldırıdan kurtulabildiği öğrenildi.

Ne olmuştu?

Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin başkent Bağdat’taki konutuna bugün sabaha doğru silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırıya düzenlenmiş, Kazımi’nin suikast saldırısından yara almadan kurtulduğu bildirilmişti.

Irak Başbakanı, saldırının ardından Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Irak ve Irak halkı için bir kurtuluş projesiydim ve hala öyleyim. İhanet füzeleri müminlerin cesaretini kıramayacak. Kahraman güvenlik güçlerimizin halkın güvenliğini korumak için gösterdiği azim ve ısrar asla sarsılmayacak. Ben iyiyim, ailemin yanındayım. Herkesi sakin olmaya ve serin kanlı kalmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Kazımi, Şii milislerce tehdit edilmişti

Öte yandan İran’a yakın Fetih Koalisyonu ve Şii Haşdi Şabi destekçileri, 10 Ekim’de yapılan seçim sonuçlarına itiraz ederek Yeşil Bölge önündeki oturma eylemini sürdürüyor.

5 Kasım Cuma günü eylemcilerle güvenlik güçleri arasında yaşanan arbedede 1 gösterici güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ölmüştü.

Bunun üzerine tansiyonun yükseldiği olay yerine gelen Şii milis gücü Asayib Ehlilhak Hareketi lideri Kays Gazali, Kazımi’ye yönelik tehditler içeren ifadeler kullanmıştı.

Gazali, ölen eylemci için kurulan taziye çadırından dün yaptığı açıklamada Kazımi’ye yönelik tehdit içeren ifadeler kullanmıştı. Hadi Amiri göstericinin öldürülmesinin cezasız kalmayacağını açıklamıştı.

Diğer Haberler