Eymür, Öcalan’a suiktastin devlet içinden engellendiğini söyledi

Ergenekon sanığı Yalçın Küçük ise Sakık’ın dinlendiği duruşmada “1996’da Şam’da Öcalan’a yapılan suikastla ilgili ne bilgim var ne görgüm var. Tansu Çiller’in başbakanken 1995 yılı seçimlerinden önce Öcalan’ı Türkiye’ye getirip bir kafes içinde gezdirmek istediğini bana devlet söyledi. Ben Paris’teyken Mesut Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bunu bana bildirdi. Ben de Paris’te Kürtlerin takıldığı bir kafeye giderek bunu yüksek sesle söyledim” demişti.

Eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür’le T24’ün yapmış olduğu söyleşide Türkiye’nin gizli kalmış tarihindeki pek çok noktaya dönük açıklamalar yaptı.  Eymür işkenceden, operasyonlara kadar pek konuyu değerlendirdi. Röportajın ikinci kısmında ise  Eymür Öcalan’a yönelik imha girişimlerinin devletin bir kanadı tarafından engellendiğini itiraf etti. 

Her yerden engel aldık

“Maşallah her yerden engel aldık. Bugün cezaevinde olan Çevik Bir. O zaman istihbaratın başında. 1 ton patlayıcı aldık. Ertesi gün Cumhuriyet gazetesinde yazı çıktı, “MİT patlayıcıyı ne yapacak” diye. Cumhurbaşkanından, siyasilerden izin aldık. MİT Müsteşarı bile yapamaz izin almadan. İzin almadan nasıl yapacağız. Genelkurmay Başkanı ve Cumhurbaşkanı okeylemişti zaten. Takdim yapmıştık. Elimizdeki bilgileri bildirmiştik. Güzel bir takdimdi. Çalışmalardan bahsettik. Tamam dediler. Devam ettik. Yeşil vardı. Bir de asker şahıslar vardı. Oraya yolladığımız resmi görevliler vardı gizlice giren. Esasen başarısız da denilemez. Apo’yu öldüremedik ama öyle büyük bir patlama yaptık ki Suriye ürktü. O zamanki Kara Kuvvetleri Komutanı’nın bir beyanı oldu. O konuşmadan sonra Suriye’den çıkarttılar. Yani ön ayak oldu. Bir başarıdır. Korkuttu çünkü Suriye’yi. 17 metre çukur açılmış patlamanın olduğu yerde.”

Öcalan’a suikatstin devlet içinden engellendiği yönünde daha öncede bir çok bilgi ve belge dolaşıma girmişti. Ergenekon sanıklarından Yalçın Küçük’da  mahkemede Öcalan suiastini kendisinin Öcalan’a bildirildiğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:  “1996’da Şam’da Öcalan’a yapılan suikastla ilgili ne bilgim var ne görgüm var. Tansu Çiller’in başbakanken 1995 yılı seçimlerinden önce Öcalan’ı Türkiye’ye getirip bir kafes içinde gezdirmek istediğini bana devlet söyledi. Ben Paris’teyken Mesut Yılmaz ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de bunu bana bildirdi. Ben de Paris’te Kürtlerin takıldığı bir kafeye giderek bunu yüksek sesle söyledim”

yazının tamamına şu linkten ulaşa bilirsiniz: https://t24.com.tr/haber/eski-mit-yoneticisi-eymur-baska-turlu-konusma-imkani-yoksa-iskence-olabilir-cunku-cok-inatci-tipler-var,990902

Diğer Haberler