Almaya PEN Başkanı Deniz Yücel’den  dikkat çeken Duran Kalkan yorumu

Almaya PEN Başkanı Deniz Yücel’den  dikkat çeken Duran Kalkan yorumu Die Welt, Almanya, Hendek savaşları, Dr. Baran, Şemdin Sakık,

Almanya PEN Başkanı Deniz Yücel PKK yöneticilerinden Duran Kalkan’ın son yaptığı konuşmalara cevap yazdı. Duran Kalkan 1 Kasım tarihinde PKK’nin yayın organlarından ANF’nin sorularını cevaplamıştı. Duran Kalkan burada Kürt sorununda çözümsüzlüğün adresi olarak Batı’yı göstermiş. ABD, Almanya ve Fransa’yı Kürt sorununda çözümsüzlük dayatması ile suçlamıştı. Kalkan konuşmasında “Ateşkes ilan etmeyecek, savaşı sürdüreceksiniz” diye bize defalarca dayatmalarda bulunuldu. Bu dayatma açık oldu-gizli oldu, sözle oldu-fiiliyatla oldu ama bize dayatılan çatışmaydı, çözümsüzlüktü. Biz hiçbir devletten bir çözüm dayatması, çözüm programı, çözüm projesi görmedik” demişti.

Duran Kalkan’ın konuşması Kürtler içinden büyük tepki görmüştü. Kürtler Kalkan’ın konuşması ile Türk devletini akladığını ve Kürtleri uluslararası alanda yalnızlaştırmak istediği yorumları yapmıştılar.

Duran Kalkan’ın tepki çeken konuşmasına bir cevap da Alman PEN yazarı Deniz Yücel’den geldi. Deniz Yücel sosyal medya hesabından Kalkan’ın açıklamalarını değerlendirerek PKK’nin Türk devletinin bir parçası gibi hareket ettiği yönünde yorumlar yaptı. Yücel değerlendirmesinde PKK’nin hiçbir zaman hiçbir şeyin sorumluluğunu almadığını tüm sorunları hep başkalarına yıktığını söyledi.

Her suç için günah keçisi bulunur

Avrupa, “savaşı sürdüreceksiniz diye bize defalarca dayatmalarda bulundu” diyor Duran Kalkan. Bu açıklama zannedilenin aksine, PKK’nin aslında ne kadar yerli ve milli olduğunu gösteriyor: “küresel güçler”, “dış mihraklar”, “kandırıldık”. Çünkü Türkiye organize sorumsuzluk ülkesidir. Kimse, özellikle siyasette, asla olumsuz bir şeyin sorumluluğunu kabul edip istifa etmez. Her sorun, her suç için günah keçisi bulunur. Hele ki keçi yurtdışındansa salla babam salla. Oradan itiraz gelmez, gelse de burada duyulmaz.

Ve bir Allah’ın kulu sormaz: Olgular bir yana, akıl var, mantık var. Eğer Avrupa’nın (Batı’nın) PKK’yi yönetecek kadar dayatma gücü varsa, Kalkan böyle bir açıklamayı nasıl yapabilir? Eğer gücü yoksa, PKK’yi istemediği bir şeye nasıl itebilir?

Hendek” vahşetinin sorumlusu, PKK’dir

Kalkan’ın bunu neden dediğini tahmin etmek zor değil. Ama bu “politik” nedenler gerçeği değiştirmez: Her açıdan fiyasko olan “hendek” vahşetinin sorumlusu, PKK’dir. Türkiye’nin 7 Haziran 2015’ten sonra tam karanlığa boğulmasında PKK’nin de önemli payı vardır.

Bu, Cizre bodrumlarında yaşanan katliam için de geçerlidir. Katliam emrinin tam olarak kim tarafından (hangi kurumun ne kadar tepesinden?) verildiği hâlâ belli değilse de katliamın failli devlettir, emri veren ve uygulayandır. Ama PKK de sorumludur.

Ceylanpınar cinayetinden “hendek” şiddetine kadarki süreçte gazeteci olarak sahada çalıştığım için, PKK’nin nasıl ve neden bu sürece girdiğine dair tezim var. Önceden de söyledim ve yazdım, gene tekrarlarım. Ama bu seferlik kalsın.

İlerde bir PKK sorumlusu ayrılırsa suç ona yıkılacak

Yalnız bir şeyi tekrarlayayım: Şayet 2015/16 döneminde PKK üst yönetiminde bulunan biri ve PKK arasında ileride bir kopuş yaşanırsa, örgüt muhtemelen bu kişiyi bu süreçten sorumlu ilan edilecektir. Zira PKK, tarihinde her özeleştiriyi bir günah keçisine bağlamıştır.

Bingöl ve Başbağlar katliamları, köy korucu ailelerine vahşet, iç infazlar… Hep aynı sözde özeleştiri: “Evet, hataydı, ama bizim suçumuz değildi. Şemdin Sakık yaptı, Doktor Baran yaptı, Osman Öcalan yaptı…” Şimdi de Avrupa yapmış. Allaturka, allakurdi. Yerli ve milli.

 Özeleştiri olarak telaffuz edilmese de sırf sorumluktan kaçmak için hayali bir örgüt bile yaratıldı: “Biz yapmadık, TAK yaptı, TUK yaptı.”

Deniz Yücel kimdir?

1973 Almanya doğumlu yücel Alman ve Türk vatandaşıdır. Gazeteciliğinin yanı sıra köşe yazıları ve yazarlığıyla da bilinmektedir. Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimi okumuş, 1999 yılında serbest gazeteci olarak meslek hayatına başlamıştır. Almanya’nın ünlü Jungle Wold Die Tagezzeitung Die Welt gazetelerinde çalışmış ve Die Welt’in  Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir.

Türkiye’de iken Türk devletinin IŞID’i destelediği konularını işlediği için göz altına alınmıştır. 2015’te yaptığı Cemil Bayık röportajı ve Enerji Bakanı Berat Albayrak‘ın maillerini ifşa ettiği için Yücel’in “terör örgütü propagandası yapmak’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik” iddiasıyla tutuklanmasını talep edilip tutuklandı. Dünya çapında tutuklanmasına gösterilen tepkiler nedeni ile bir yıl sonra bırakıldı. Mahkesi hala devam ediyor.

Diğer Haberler